Agricultors i ramaders s'informen a Ivars sobre la nova normativa de dejeccions

Xerrada Ivars normativa dejeccions interior
photo_camera Imatge de la jornada que va tenir lloc a la Cooperativa d'Ivars, organitzada pel Departament d'Agricultura

Més d’un centenar d’agricultors i ramaders van assistir ahir a la Cooperativa d’Ivars, en el marc de la jornada sobre la nova normativa en la gestió i aplicació de les dejeccions ramaderes, organitzada pel Departament d’Agricultura.

A l’inici de la jornada, els tècnics de la cooperativa van exposar els diferents serveis que la cooperativa té en funcionament amb l’objectiu de facilitar el compliment a tots els socis de la normativa en l’àmbit de les dejeccions ramaderes. A la xerrada hi van assistir Núria Gràcia, del Departament de Control de Qualitat i Mar Ribalta i Sebastián Cela, tècnics de la Secció Agrícola, que van fer incís en el compromís de la cooperativa en promocionar l’ús de les dejeccions des de fa bastant anys a través de l’anterior normativa de plans conjunts. Van descriure així les dejeccions com un veritable estalvi econòmic, i com una forma integral d’aprofitar les sinergies entre els sectors agrícola i ramader, i que ara també segueix endavant amb l’elaboració dels plans individuals de cada explotació.

L'aplicació dels nous sistemes de dejeccions a nivell de sòl serà obligatòria, i s'haurà d'haver implantat com a màxim, en el cas de bótes petites de particulars, el febrer del 2021 

FERRETERIA-BARO-MARÇ2018Pel que fa als nous criteris normatius, Carles Esquerda, del Servei de Sòls del Departament d’Agricultura, va anunciar que el nou decret preveu la creació de diferents graus de zones vulnerables a escala municipal. També va anotar l’obligatorietat dels nous sistemes d’aplicació de dejeccions a nivell de sòl, a implantar com a màxim tard fins el febrer de 2021 en el cas de bótes petites de particulars. Un altre fet destacat de la previsió normativa és l’obligació de disposar d’un llibre de gestió de fertilitzants nitrogenats, amb caràcter gairebé general, per totes les explotacions agràries amb més de 3 hectàrees de regadiu, així com la seva declaració de gestió anual davant del Departament d’Agricultura.

Andreu Bosch, cap de l’Oficina Comarcal del DARP, va fer una crida a agricultors i ramaders a treballar de forma professional i sostenible, assumint que des del sector no sempre tothom ha fet les coses bé

En l’última ponència, Elena Puigpinós, també del Servei de Sòls del Departament d’Agricultura, va exposar els resultats de diferents assajos oficials, que han servit per la regulació dels nivells d’aplicació de nitrogen en la nova normativa. En aquest sentit, va reblar que l’objectiu final de la nova normativa és la racionalització de la fertilització, buscant en cada cas, i a escala de parcel·la, la uniformitat de l’aplicació i l’ajustament de la dosi.  Finalment, també va senyalar perspectives de futur, com són la necessària millora dels sistemes de reg per reduir lixiviats i el control del fòsfor en sòl, també com a indicadors d’un correcte i eficient ús de les dejeccions en l’agricultura. 

Elena Puigpinós, del Servei de Sòls, va manifestar la necessitat d'una millora dels sistemes de reg per reduir lixiviats i del control del fòsfor en sòl

El Cap de l’Oficina Comarcal del DARP, Andreu Bosch, en el tancament de la jornada, va fer una crida a agricultors i ramaders a treballar de forma professional i sostenible, assumint que des del sector no sempre tothom ha fet les coses bé, alhora que va demanar als tècnics de l’administració el màxim de sentit comú en la gestió i aplicació de la nova normativa.

Comentaris