El Centre de Recerques Mascançà vol recuperar el buit històric del Pla d’Urgell

El Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà ha aconseguit aplegar des de la seva creació 75 estudis sobre diferents temàtiques d'àmbit comarcal

Cabau mostra el planol de Bell-lloc a l'alcalde Carles Palau
photo_camera Cabau mostra el planol de Bell-lloc a l'alcalde Carles Palau

El Centre de Recerques Mascançà del Pla d'Urgell ha presentat la setena edició de les Jornades d'Estudis Comarcals, una iniciativa que té la voluntat de convertir-se en eina per recuperar el buit de memòria històrica de la comarca, segons va explicar Josep M. Cabau, representant de l'entitat organitzadora.

Cabau va afegir que gràcies a les jornades i a l'entitat que representa s'ha pogut desmentir algunes veus que tradicionalment asseguraven que la comarca no té història.

Planol de Bell-lloc de 1876La nova edició de les jornades se celebrarà a Bell-lloc el 22 d'octubre, municipi que aquest any celebra l'any Ramon Fuster i Rabés i que acaba de lliurar els Premis Joan Solà, per la qual cosa el seu alcalde, Carles Palau, va destacar la importància d'acollir la iniciativa com a complement de l'activitat cultural del municipi.

El Centre de Recerques Mascançà ha recopilat des de la seva creació 75 estudis sobre diferents temàtiques d'àmbit comarcal, que s'han publicat en les revistes que s'han editat en cadascuna de les jornades, i que han recollit aspectes de la història local de les poblacions de la comarca, arqueologia o en l'àmbit científic sobre entorns naturals com l'estany d'Ivars i Vila-sana o els Canals d'Urgell.

Amb motiu de la celebració de les setenes jornades a Bell-lloc d'Urgell, s'ha fet donació a l'alcalde del municipi, Carles Palau, un plànol de la vila que data de l'any 1876. Segons Cabau, pocs pobles del Pla d'Urgell disposen d'un mapa tan antic que en aquest cas, va ser localitzat a l'arxiu de l'associació Acudam de Mollerussa i fa un parell d'anys el van portar a l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell.

comentaris