30.11.2021 |
Territoris.cat

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana planteja un buidatge parcial per millorar la qualitat de l’aigua

Així i tot, la decisió definitiva no es prendrà fins que un comitè d’experts no presenti el pla d’actuació que va encarregar el Consorci que gestiona l’espai natural.

Imatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
Imatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana planteja un buidatge parcial per millorar la qualitat de l’aigua

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana podria plantejar un buidatge parcial de làmina d’aigua com a mesura per frenar la proliferació d’espècies foranes com la carpa o el lluç perca, els principals causants de l’eutròfia de l’aigua.

Així i tot, la decisió definitiva no es prendrà fins que un comitè d’experts no presenti el pla d’actuació que va encarregar el Consorci que gestiona l’espai natural, segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Joan Trull.

El president del Consell Comarcal Joan Trull i la tècnica Eva ReñéAquestes mesures es prenen quan es commemoren els deu anys de la recuperació de l’Estany d'ivars i Vila-sana, concretament el 29 de març del 2009, la làmina d’aigua arribava a la cota màxima.

Per aquest motiu el Consorci ha organitzat un seguit d’actes per commemorar aquesta data, que es prolongarà durant la primavera i estiu, amb un programa de 16 activitats relacionades amb l’esport, la cultura, natura i salut, que es duran a terme en l’espai natural. El calendari l’inaugurarà la Festa Major de l’Estany i la Jornada de portes obertes del Centre d’Interpretació de Cal Sinén, que tindrà lloc els dies 6 i 7 d’abril. L'espai d'informació presentarà una nova imatge museística amb la qual es vol explicar com es va dur a terme la recuperació i els orígens de l’antic Estany.

El programa continuarà el 20 d'abril, amb un taller d'art i natura, el dia 18 de maig tindrà lloc una exposició, música i vermut, amb els germans Schmitz Coll, i el dia 16 de juny teatre amb la companyia Campi Qui Pugui.

Jordi Sargatal

El Consorci dissenteix amb la figura del director

La figura del director tècnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha desaparegut, de moment, de l'organigrama de gestió d'aquest espai natural, i és un comitè d'experts qui es fa càrrec de la tasca d'assessorament ambiental al consorci, segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Trull.

Al mes de setembre del 2018, es va presentar a l'ornitòleg i naturalista Jordi Sargatal, com a nou director tècnic de l'estany però el president de l'ens comarcal, Joan Trull, ha explicat que la seva funció és la de fer d'assessor i revisar el pla d'usos i gestió.

L'aleshores president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presentar el 12 de setembre de 2018 a Jordi Sargatal com a nou director tècnic de l'estany d'Ivars i Vila-sana en substitució de Toni Costa. Es tractava d'una decisió aprovada pel Consell General del Consorci de l'estany amb l'objectiu de situar al capdavant de la direcció d'aquest espai natural la figura d'una persona amb una llarga trajectòria vinculada a l'ornitologia i també un currículum que implica haver estat director dels Aiguamolls de l'Empordà i també la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de la Caixa i Catalunya.

Sargatal també va participar en la gestió de la gestació de l'estany als seus inicis i és en aquest sentit, que el president de consell comarcal, Joan Trull, ha matisat tot i que fa uns mesos se'l va presentar com a nou director tècnic, només se li ha encomanat revisar el pla d'usos i gestió de l'estany. Segons Trull, ara la figura de director tècnic de l'estany no existeix i el consorci s'assessora a partir d'un comitè d'experts integrat per, entre d'altres, membres de la UdL, Egrell, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el consell comarcal, la Fundació la Pedrera, i el mateix Jordi Sargatal.

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana planteja un buidatge parcial per millorar la qualitat de l’aigua
comentaris