23.04.2021 |
Territoris.cat

El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana vol millorar la qualitat de l'aigua per atraure més espècies d'ocells

Pla obert on es poden veure els membres del Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana caminant pel costat de Cal Sinén, el 14 de març de 2019. (Horitzontal)
Membres del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana al costat de Cal Sinén
El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana vol millorar la qualitat de l'aigua per atraure més espècies d'ocells

Els representants dels agents que formen part del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, que s'ha reunit aquest dijous, ha decidit dur a termes accions per a millorar la qualitat de l'aigua després d'un deteriorament progressiu que ha experimentat des que es va recuperar aquesta zona humida l'any 2005.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Govern, Ferran Miralles ha explicat que quan es va recuperar l'Estany d'Ivars i Vila-sana hi va haver moments molt bons pel que fa a la qualitat ecològica de la zona, ja que es van detectar espècies d'ocells que no s'esperaven trobar i que van acabar criant a les terres de Ponent.

Pla mitjà on es pot veure a la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, acompanyada pel director de Medi Natural, Ferran Miralles, i altres membres del consorci a l'estany d'Ivars i Vila-sana, el 14 de març de 2019. (Horitzontal)

Actualment però, les aigües de l'estany d'Ivars i Vila-sana no estan en aquelles condicions, una circumstància que passa a totes les zones humides on no s'actua directament i que pateixen una eutrofització de l'aigua amb l'increment de matèria orgànica i pèrdua d'oxigen

El Consorci ha començat a dissenyar un pla per prendre mesures en relació a aquesta situació i donar potencial a l'estany. Es començarà per fer seguiments limnològics de la qualitat i evolució de l'aigua per saber les causes de la seva millora o empitjorament. Això comportarà fer un procés de control de peixos, ja que hi ha una gran quantitat de carpa que fa malbé el fons i es menja la vegetació alterant així l'ecosistema. L'altre punt on caldrà incidir és el de la renovació de l'aigua per tal que n'entri de fresca i s'oxigeni.

Pla obert on es pot veure la planta superior de Cal Sinén, a l'estany d'Ivars i Vila-sana, on s'ubicarà un espai de bar, el 14 de març de 2019. (Horitzontal)Segons Miralles, si s'aconsegueixen aquestes millores, l'estany pot fer un salt endavant des del punt de vista ecològic i de retruc es podran veure mols més ocells. Això podrà anar estretament lligat amb el turisme de natura, que creix molt a Ponent, ja que hi ha una sèrie de secans que no hi són a la resta d'Europa i són visitats per gent de molt lluny que els valoren molt. Així mateix, Miralles ha destacat que a la resta del continent tampoc són habituals els aiguamolls interiors i zones humides com l'estany.

Cal recordar que el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana va encarregar la redacció del nou pla d'usos i gestió, un treball que coordina, l'ornitòleg i naturalista Jordi Sargatal, i el seu equip.

El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana vol millorar la qualitat de l'aigua per atraure més espècies d'ocells
comentaris