19.08.2022 |
Territoris.cat

El racó de la Memòria Local

Francesc Pasqual
Francesc Pascual
El racó de la Memòria Local

Publicat el 26 de novembre del 2008

Aquest castellnouenc es pot considerar amb tota naturalitat com el narrador avantatjat de la comarca del Pla d’Urgell, ningú com ell coneix els racons, les històries i la personalitat d’aquest territori. Amb 15 obres al seu palmarès literari, ha parlat de forma planera i clara del que més l’hi agrada del que més estima, la seva comarca.

Una història de cada paraula

Francesc Pascual Greoles

ESCRIPTOR, POETA I ALTRES HISTORIES

El personatge al qual volem dedicar avui aquesta secció, és un d'aquells que en podríem dir incombustibles. És com una peça més d'aquest puzle que és la comarca del Pla d'Urgell, i un dels que no es cansen de difondre el seu patriotisme comarcal.

És d'aquells que creuen en el que fan i donen importància a les coses més insignificants, i ho fa amb veritable passió, és capaç de treure poesia dels fets més quotidians i una novel·la d'una tertúlia de cafè. Però sempre amb un vessant de proximitat, perquè segons diu aquest lletraferit de Castellnou de Seana, "dins de
cada un de nosaltres hi ha una història".

Ah!, estava parlant del Francesc Pascual Greoles, ell és poeta, escriptor i músic, encara que la seva modèstia no li permet segons quins qualificatius. Em considero un bon amic seu, encara que ell diu que el maltracto o sigui que no el tracto prou bé, i puc donar-li part de raó, però encara que aquest periodista no faci el ressò que ell voldria en els seus articles, puc assegurar que presumeixo de la seva amistat.

Més que res perquè comparteixo amb ell que la nostra comarca, malgrat ser petita, no tenir grans atractius arquitectònics i geogràfics, compta amb una component humana que no s'ha sabut aprofitar el suficient. Tenim coses que no tenen altres comarques i el Cisco això o sap, però es queixa, que ens ho hem de creure hem de ser capaços de presumir de les nostres "úniques minudéncies", per tal de demostrar el nostre fet diferenciador.

Des de la plana verda’,és un treball senzill que potreflectir la realitat de qualsevolfamília de la nostra comarca

Reconèixer la seva creativitat és palès amb l'obra editada, i d'aquesta obra el passat cap de setmana en va presentar un nou exemplar, Des de la plana verda. Història de la vida pagesa, i amb el títol en tindríem prou per esbrinar el contingut de l'obra, un treball que la companya i amiga Lluïsa Solé va glossar a la perfecció, exercint de bona amiga de l'escriptor.

Unes històries properes que animen a la lectura per la seva proximitat, una descripció del que podia ser qualsevol de les nostres famílies. Però malgrat tractar-se d'un relat amb una certa nostàlgia, dels temps passats és d'una gran actualitat literària. Malgrat tot, des d'El Clot de l'Aigua, Francesc Pascual m'ha sorprès amb la recuperació d'aquell vocabulari que sembla oblidat per l'evolució de la llengua però no per això deixa de ser menys ric.

Podríem parlar d'El Jardí de la Boira, Les Bigues Mestres o Perfum d'Alfàbrega o dels poemes de Pas de Pardal, aquella recopilació senzilla de l'ús de compromisos i compliments, una tradició perduda que el lletraferit de Castellnou va voler recuperar.

Desitjo que el bon amic, Cisco, continuï descobrint-nos que no cal ser ambiciós en la literatura, si del que es tracta es d'estimar la senzillesa dels afers quotidians i explicar el dia a dia de la gent més propera.

El racó de la Memòria Local
comentaris