Els Firals de Bellvís combinen la llegenda amb la realitat del país

Bellvís retorna un cop l'any al segle XVII gràcies al compromís i la implicació dels seus veïns en la festa.

Firals monedes INTERIOR
photo_camera El llançament de monedes per part dels Bufalà, un dels moments dels Firals

Cada juliol des de l'any 1997 Bellvís torna endarrere en el temps fins a 1637 per recordar els fets històrics que van passar a la vila aquell any. Entre la història verídica i la llegenda es troben els fets de l'anella de Cal Bufalà que any rere any es representen als Firals de Bellvís.

Podeu veure la primera edició dels Firals de Bellvís en aquest vídeo: Primera edició dels Firals de Bellvís, 1997 from Territoris.cat on Vimeo.


Firals representacio llegenda TEXT

La llegenda de la família Bufalà de Bellvís explica que aquesta nissaga tenia benavinences amb la noblesa de l'època i per això tenien la prerrogativa de donar asil a casa seva a tots els suposats delinqüents perseguits per la justícia. Aquell individu sobre el qual pesava l'ordre de recerca i captura, si arribava a temps a tocar l'anella de la porta de cal Bufalà, automàticament restava incorporat a la família, com un membre més, i no se'l podia detenir sota cap raó.

Els judicis posteriors per a esbrinar la veritat sobre els fets acusatoris d'aquell individu perseguit estaven protegits per la família Bufalà, que sempre en prenia la defensa partint de la innocència de l'acusat, fins que es demostrava objectivament la seva culpabilitat.Firals parella protagonistes TEXT

La història que es narra durant els dos dies dels Firals és la del Joan, un pagès del poble, i la Maria, filla del senyor de Bellvís i a qui el seu pare ha promés amb el capità Rodrigo. Els dos enamorats fugen del capità i s'aferren al dret d'asil dels Bufalà per escapar de la justícia. El moment àlgid de la representació és el judici públic on els senyors de Bufalà intenten demostrar la innocència dels joves i, d'aquesta manera, fan fora al capità i als seus soldats.Firals bagasses TEXT

Els Firals han anat explicant aquesta història durant més de 20 anys amb el compromís de tota la població de Bellvís. Dels més petits fins als més grans s'involucren a la festa amb l'objectiu no només d'explicar la història de cal Bufalà, sinó també per recrear durant un cap de setmana l'ambient d'un poble del segle XVII.

La darrera edició dels Firals va ser apadrinada per l'exconsellera d'Agricultura exiliada a Bèlgica, Meritxell Serret. En representació seva va assistir-hi el seu company i diputat Ferran Civit que també va tocar l'anella de Cal Bufalà, aquest cop per demanar un judici just per als presos i els exiliats polítics.

Comentaris