Bellvís recupera aquest diumenge el 'Cós de la cordera', una tradició popular de les festes majors

El Doctor, llicenciat en psicopedagogia, així com escriptor mollerussenc Jaume Suau, va dur a terme un estudi sobre aquesta tradició, inclòs en la revista Mascançà, del Centre de Recerques del Pla d'Urgell

Bellvís prepara els actes del vintè aniversari dels Firals
photo_camera Bellvís prepara els actes del vintè aniversari dels Firals

Sin título-2Bellvís recuperarà aquest diumenge la tradició del Cós de la cordera, un espectacle que havia estat indispensable en les festes majors, i que amb motiu del vintè aniversari dels Firals, l'organització ha volgut incorporar als actes. Serà aquest diumenge 15 de maig a dos quarts d'onze del matí, i els participants podran fer el recorregut com a caminada popular o corrent.

Per ser fidels a la tradició, la sortida la donarà un bandoler de l'època amb un trabuc, i en el moment del lliurament dels premis hi participaran els nobles de Bellvís i el senyor de Bufalà, personatges dels firals.

Jaume Suau, va dur a terme una exhaustiva recerca d'aquesta tradició i l'evolució dels orígens fins al segle XX, una convocatòria popular obligada en tots els municipis, en el marc de les festes majors. S'anomenava així perquè el guanyador de la cursa era obsequiat amb una cordera. El seu origen, força dubtós, es va arribar a atribuir a una mena de ritual Sin título-1màgic – religiós beneficiós per benestar de la població. Temps després va passar a formar part de la cultura i tradició dels pobles lleidatans.

Jaume Suau va trobar evidències de la celebració dels cóssos a pràcticament la totalitat de les poblacions del Pla d'Urgell. En concret: Barbens, Bell-lloc, Bellvís, Castellnou de Seana, el Palau d'Anglesola, el Poal, Golmés, Ivars d'Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, Torregrossa, Vallverd, Vilanova de Bell-puig i Vila-sana.

Comentaris