Per primer cop s'han alliberat exemplars de tortuga autòctona directament a la manta d'aigua de l'Estany

L'any 2010 es va engegar el projecte de reintroducció de tortugues d'estany que ha comptat amb uns 25 alliberaments que fins ara s'havien fet en una bassa d'aclimatació annexa a la manta d'aigua principal.

Setmana Natural, reintroducció de tortugues a l'Estany (4)
photo_camera Setmana Natural, reintroducció de tortugues a l'Estany (4)

Els nens i nenes que participen en el primer torn de la Setmana Natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana han sigut còmplices privilegiats de l'alliberament de cinc tortugues d'estany en la mata principal d'aigua del Parc Natural. Una acció que forma part del programa de reintroducció, d'aquesta espècie protegida i amb risc d'extinció a Catalunya, que es va iniciar l'any 2010. Amb l'alliberament d'aquest dilluns, de tres mascles i dues femelles, seran vint-i-cinc els exemplars de tortuga autòctona, que formaran part de la fauna de la zona humida del Pla d'Urgell.

Setmana Natural, reintroducció de tortugues a l'Estany (1)El projecte d'introducció de la tortuga d'estany ha comptat amb la col·laboració del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya- La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL), amb l'objectiu contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació.

El projecte també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar tortugues no autòctones, com són les tortugues de Florida. A l’estany pràcticament no n’hi ha, però s’intenta que no prosperin retirant les que es puguin trobar.

Setmana Natural, reintroducció de tortugues a l'Estany (2)Des que va començar el projecte, s’han fet treballs de radio seguiment i de recaptura, i s'ha constatat que els individus mostren una bona adaptació i un augment molt significatiu del seu pes i mida. En aquest sentit, un dels exemplars alliberat l’any 2012 amb un pes de 113 grams va ser recapturat un any després amb un pes de 279 grams i recapturat el 2014 amb un pes de 360 grams.

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana organitza un any més les activitats de la Setmana Natural, en la que aquest any hi participaran al voltant de seixanta de joves d'entre 7 i 12 anys. L'activitat es programa en tres torns de vint joves, que participarà en les diverses activitats, per tal que descobreixin l’estany, la riquesa biològica, la història de la recuperació i alhora puguin gaudir de bones estones en grup i practicant esports o jugant.

comentaris