30.11.2022 |
Territoris.cat

Mollerussa endega un projecte per prevenir l’aïllament social i la inactivitat en majors de 65 anys

Mollerussa programa No et quedis a Casa 1
Presentació aquest dimarts del nou projecte, que l'alcalde ha definit com a "ambiciós, diferenciat i singular”
Mollerussa endega un projecte per prevenir l’aïllament social i la inactivitat en majors de 65 anys

L’Ajuntament de Mollerussa posarà en marxa aquest mes de novembre un nou programa que sota el nom No et quedis a cas, té per objectiu combatre l’aïllament social, la solitud i la inactivitat en persones majors de 65 anys. Per això, s’ha creat la figura de l’Amic de la gent gran, que serà l’encarregat de fer la diagnosi prèvia per detectar els possibles beneficiaris entre les 2.000 persones que superen aquesta edat a Mollerussa i, un cop detectats, fer l’acompanyament en les diferents intervencions. Ho han explicat aquest dimarts l’alcalde, Marc Solsona, acompanyat del regidor de Benestar Social, Ciutadania i Infància, Josep Lavín; de l’Anna Carné, responsable de PSICA- Servei de Psicologia, empresa que ha creat el projecte i s’encarregarà de la coordinació, i d’Albert Ruíz, tècnic de la regidoria i que serà l’Amic de la gent gran

Crea la figura de l’'Amic de la gent gran', que farà una diagnosi prèvia per detectar els possibles beneficiats entre les 2.000 persones que superen aquesta edat a la ciutat

Solsona ha qualificat el projecte d’ambiciós, ja que és “diferenciat i singular” amb l’objectiu de “fer visible” aquest sector de la població i ampliar així les polítiques socials un cop consolidats els projectes destinats a la infància i l’adolescència com a Ciutat Amiga de la Infància que és Mollerussa. Per la seva banda, Anna Carné ha indicat que, a banda de conèixer la realitat dels majors de 65 anys a la ciutat, es tracta d’un projecte encarat a la prevenció de situacions d’emergències socials i no tant a solucionar aquestes problemàtiques extremes que ja tenen cobertura a través de la xarxa d’atenció social ja establerta. 

Per dur a terme aquesta tasca, l’Amic de la gent gran comptarà amb el suport del Centre d’Atenció Primària i també de les entitats socials com Càrites i Creu Roja i els serveis socials de base amb tots els quals ja s’ha contactat per establir els mecanismes de treball en xarxa. Un cop establerta aquesta col·laboració, primer es començaran les entrevistes personals amb les persones que des d’aquestes entitats considerin més vulnerables per després seguir amb la resta de persones majors de 65 anys de Mollerussa, les quals suposen aproximadament un 13% de la població total. En el cas de les persones que no es trobin en una situació d’aïllament social o falta d’activitat i que voluntàriament s’avinguin a col·laborar, el treball se centrarà a conèixer quins recursos usa i quin grau de satisfacció en tenen de cada un d’ells i així ampliar també l’estudi per afavorir la prevenció, ja que també se’n farà un seguiment en el temps. 

Pel que fa als beneficiaris d’aquest servei, la diagnosi prèvia incidirà en aquelles persones que visquin soles o amb familiars que no facilitin la socialització, que tinguin mobilitat reduïda o amb barreres estructurals al seu habitatge, que pateixin un procés de pèrdua sigui per jubilació o per la defunció de persones properes o que sentin inseguretat en la realització d’activitats diàries per haver patit algun traumatisme o ensurt.

El programa busca també implicar el comerç de proximitat i promoure el voluntariat

Conèixer la realitat d’aquest sector de la població per adequar les polítiques socials i potenciar la detecció de situacions de vulnerabilitat i aïllament són objectius d’aquest servei que també promourà la implicació de la població en aquesta detecció a través dels comerços de proximitat, les entitats locals o el veïnat. Així mateix, també es busca la participació de la ciutadania en general amb l’objectiu de teixir estratègies que afavoreixin la promoció de l’envelliment actiu a través de la creació d’una Taula social de la Gent Gran que faciliti el treball en xarxa.

Mollerussa endega un projecte per prevenir l’aïllament social i la inactivitat en majors de 65 anys
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement