04.12.2022 |
Territoris.cat

Homenatge a les víctimes del bombardeig del 27 de novembre del 1938 a Bell-lloc

Búnquers del tossal de Moradilla dels Alamús
Búnquers del tossal de Moradilla dels Alamús
Homenatge a les víctimes del bombardeig del 27 de novembre del 1938 a Bell-lloc

L'Ajuntament de Bell-lloc i diverses entitats del municipi han organitzat un seguit d'actes per retre homenatge a les persones que van perdre la vida en el bombardeig que es va produir el 27 de novembre del 1938, durant la Guerra Civil.

Cartell Bombardejos de bell-llocEl programa l'encetarà la pedalada pels espais de la Batalla de l'Ebre, que tindrà lloc el dissabte 10 de novembre, impulsada pel Club Alpí Bell-lloc. Els participants faran un recorregut de 44 km, passant pels Búnquers del tossal de Moradilla dels Alamús, els Tossal dels Morts i de la Nora d'Alcoletge, refugis Antiaeris, Trinxeres, el Centre d'Interpretació d'Alcoletge i la Sala Cultural Macià Polo Verdú. La ruta comptarà amb el guiatge de l'historiador David Sancho.

La ruta sortirà del Parc Municipal, el Km0 de la xarxa d'Itineraris Saludables i Culturals, a dos quarts de deu del matí, i està previst que duri fins a mitja tarda, per la qual cosa es recomana d'emportar entrepans.

El trajecte de la sortida el podeu descarregar en aquest enllaç

Els organitzadors també ofereixen la possibilitat de poder fer el recorregut amb cotxe a les persones interessades a conèixer aquests indrets de la Guerra Civil

El diumenge 25 de novembre tindrà lloc la descoberta de la placa commemorativa a l'entrada del Parc Municipal, un acte que tindrà lloc a les 4 de la tarda, la mateixa hora que es va produir el bombardeig l'any 1938.

Els actes continuaran el dimarts 27 de novembre, dia que es commemoren els 80 anys de la tragèdia, amb una xerrada del Doctor en Història contemporània, Josep Rubió Sobrepere, que parlarà de les conseqüències i el perquè els pobles de la demarcació de Lleida foren bombardejats i com han marcat la vida aquests fets. L'acte tindrà lloc a les vuit del vespre a la Sal multifuncional de Bell-lloc.

Tossal dels Morts i de la Nora d’AlcoletgeEn l'organització dels actes de commemoració hi ha participat l'Ajuntament de Bell-lloc, el Club Alpí Bell-lloc, la Xarxa d'Itineraris Saludables i Culturals i també hi col·laboren Batalla del Segre, el Centre d'Interpretació de la Guerra Civils Armengol Piró, l'Ajuntament d'Alcoletge, la Sala Cultural Macià Polo Verdú de Vilanova de la Barca, Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Mel Alemany i el Centre de Recerques del Pla d''Urgell Mascançà i agraïments especials als historiadors Jordi Soldevila, David Sancho, Núria Grau i Jordi Oliva.

Centre d'Interpretació de la Guerra Civil d'AlcoletgeLes conseqüències del bombardeig en la població de Bell-lloc

El bombardeig del 27 de novembre de 1938 va causar, 21 víctimes, gairebé totes elles mortes en el refugi antiaeri que s'havia adequat a la mina i des d'on s'accedia principalment des de l'entrada del que és ara el Parc Municipal, molt a prop també, d'on caigué la bomba que va acabar, amb les seves vides. Les altres víctimes, una cinquantena de soldats de la rereguarda del front republicà del Segre que estaven replegats al nostre poble, després de la desfeta de la batalla de l'Ebre. Alguns dels soldats en aquell moment estaven jugant tranquil·lament un partit de futbol on ara hi ha la benzinera.

A part de les víctimes mortals, aquell bombardeig va destruir totalment 16 cases i unes 40 més van quedar tocades, a part dels grans forats que van ocasionar les bombes en carrers del poble, on l'any 1936 vivien 1.484 persones.

En aquelles dates a Bell-lloc hi havien instal·lats el Servei d'Intel·ligència Militar, albergats a la Torre del Gimferrer, el Cos de ferroviari, Cos d'aviació així com diferents Cossos d'exèrcit com carrabiners o fortificadors del front republicà. Aquest podia ser el motiu pel qual es va produir el bombardeig, segons els estudiosos de la Guerra Civil.

Homenatge a les víctimes del bombardeig del 27 de novembre del 1938 a Bell-lloc
comentaris