Les noves empreses del polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc, pendents de l'aigua

Empreses establertes en el Polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc
photo_camera Empreses establertes en el Polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc

El repunt de la demanda de parcel·les al polígon Vinyes del Mig hauria de suposar una satisfacció per l'Ajuntament de Bell-lloc, després de més d'una dècada i de suportar deteriorament i vandalisme en la zona. Però aquest gir de la situació ha comportat nous compromisos pel consistori, i per l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), com a gestor de l'espai, que van quedar paralitzats en l'època de la crisi econòmica, i que ara són imprescindibles per a la consolidació de la superfície industrial.

Empreses establertes en el Polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc 2El polígon Vinyes del Mig el va adjudicar l'INCASÒL el maig del 2007, per un pressupost de més de vuit milions d'euros, i l'any 2010 en plena crisi econòmica, l'administració finalitzava el gruix de l'obra i deixava pendent dues rotondes d'accés des de l'autovia, i les plantes de tractament d'aigua potable i de sanejament. Amb l'arribada de la primera empresa, Ajuntament i INCASÒL van resoldre les deficiències de forma provisional, amb una petita planta de sanejament, i abastant l'aigua potable de la xarxa urbana.

Després d'una dècada el Polígon ha començat a revitalitzar-se, i actualment hi ha instal·lades nou empreses, el que significa que la demanda de serveis s'ha incrementat.

L'any 2015 l'INCASÒL havia de transferir la superfície a l'Ajuntament, per la qual cosa estava obligat a finalitzar els equipaments que van quedar pendents l'any 2010

Empreses establertes en el Polígon Vinyes del Mig de Bell-llocEl setembre del 2017, el director de l'INCASÒl, Damià Calvet - actual conseller de Territori i Sostenibilitat-, i el que era alcalde de Bell-lloc, Carles Palau, signaven un conveni pel qual el Govern adquiria el compromís de dur a terme les obres i instal·lacions pendents, així com actuacions per rehabilitar els espais i equipaments deteriorats per la falta d'ús, una actuació que rondarà els dos milions d'euros de pressupost. Tot plegat per poder facilitar l'arribada de noves activitats al Polígon.

L'alcalde de Bell-lloc Ramon Cònsola i l'equip de Govern actual treballa a contrarellotge per poder desencallar els esculls tècnics dels nous equipaments que s'han de construir. Segons Cònsola, durant quatre anys no s'ha fet res per agilitzar la construcció dels nous equipaments, tan sols els tràmits urbanístics, i ara és urgent la construcció de la planta potabilitzadora, ja que la del municipi està al límit de la seva capacitat, amb l'arribada de les noves empreses.

S'ha de construir una planta potabilitzadora i una bassa de 23.000 metres cúbics per l'abastament del polígon

La situació real de la planta potabilitzadora

El portaveu del grup Bell-lloc es Mou, i exalcalde, Carles Palau, assegura que el grup de JxCat es va dedicar a bloquejar el conveni, ja des de les negociacions anteriors a la signatura en 2017. L'INCASÒL va tenir dificultats per poder desplegar les actuacions previstes en el document. Per altra banda Palau, assegura que l'alcalde havia mantingut reunions privades amb l'INCASÒL, i desprestigiava el polígon en reunions amb polítics i empresaris, quan era regidor.

Palau etziba, que Cònsola i JxCat s'han dedicat sistemàticament a paralitzar el municipi, sense cap mena de justificació coherent

Diposits d'aigua de Bell-lloc a la PinedaL'Ajuntament i l'INCASÒL s'han vist obligat a sortir del pas per poder construir la nova planta potabilitzadora, ja que els terrenys que va adquirir la Generalitat en la zona de la Pineda, per construir la planta potabilitzadora quan es va iniciar la construcció del Polígon, recomanats per l'Ajuntament de CiU, han estat desestimats per qüestions tècniques. L'Administració considera que els terrenys es troben en un sector discontinu respecte al punt des del qual s'hauria d'abastar el nou equipament.

Per aquest motiu l'INCASÒL s'ha vist obligat a traslladar el projecte a una finca de la seva propietat, que es troba pròxima als dipòsits municipals, una solució tècnica, que complicarà la tramitació administrativa, quan el Govern hagi de transferir la gestió definitiva del Polígon a l'Ajuntament. El nou projecte es va presentar a l'Ajuntament de Bell-lloc el 2018, i resta pendent d'aprovar un cop fets tots els tràmits urbanístics.

Comentaris