Introducció de dos cabres autòctones a les illes de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Lles cabres han de contribuir a tenir les herbes baixes de les illes, cosa que, alhora, hi afavorirà la nidificació d’espècies com ara la gavina capnegre o bé la gavina riallera.

cabres estany (3)
photo_camera El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha introduït dos exemplars de cabra catalana.

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana ha introduït dos exemplars de cabra catalana, una raça recuperada, per tal de gestionar la vegetació herbàcia d’alguns sectors, com ara les illes de l’estany, en què costa segar l’herba i mantenir-les, per l’accessibilitat i l’orografia de l’espai. A més a més, la pastura d’aquests animals és totalment compatible amb la fauna que habita l’estany. 

Les cabres són dos mascles d’aproximadament un any que provenen d’un ramat de Basturs (Montsec). La cabra autòctona catalana és una raça pròpia de les terres de Lleida i de la Franja i que es va donar per extingida fins que el projecte Cultures Trobades (per a més informació, consulteu www.culturestrobades.cat) en va recuperar un ramat.

El president del Consorci de l’Estany, Francesc Fabregat, ha explicat: “Amb la introducció de les dos cabres, recuperem un sistema tradicional de pastura ecològic, natural i sostenible.” De moment, es considera que podran actuar sobre aproximadament una hectàrea de terreny, distribuïda entre les diverses illes centrals. Les cabres aniran pasturant les illes en funció de les necessitats dels hàbitats i de les aus i, per exemple, en època de nidificació, es col·locaran en espais en què no hi facin nius els ocells.

El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana ja va introduir l’any 2009 dos cavalls per a gestionar una part del canyissar de depuració. Els cavalls en regulen el creixement, que actua com a filtre per a millorar l’aigua que entra a l’estany, que prové, al seu torn, del Canal d’Urgell.

Comentaris