L'empresa Progrés prova un sistema de reg intel·ligent a l'avinguda del Canal i les Piscines de Mollerussa

Marc Solsona i Dani Tarragó miren les dades en un ordinador
photo_camera Marc Solsona i Dani Tarragó miren les dades en un ordinador

L'empresa lleidatana de sistemes electrònics Progrés ha instal·lat a l'avinguda del Canal i el recinte de les piscines Municipals un sistema de reg intel·ligent, que ha de permetre fer un seguiment de la racionalització del consum d'aigua en els espais verds. Es tracta d'un pla pilot que fins ara tan sols s'havia utilitzat en explotacions agrícoles.

L'empresa ha triat Mollerussa per dur a terme aquest estudi, en el marc del projecte Smart City, que porta a terme la ciutat en altres àmbits d'investigació. El sistema controla el reg de les zones verdes, a través d'un equip telemàtic que mitjançant uns sensors col·locats sota terra envia informació a una central, que regula la quantitat d'aigua segons les condicions climatològiques, i d'humitat del terreny, el que suposa un important estalvi en el consum d'aigua.

Imatge del seguiment de la zona en la qual es troben els sensors de regEl responsable de l'empresa Progrés, Dani Tarragó, ha explicat que la prova els servirà per saber com de robustes són les instal·lacions a nivell sense fils. És per això que volen trobar tots els límits que hi ha en l'àmbit urbà, on tot es mou amb cotxes i vianants passant pels llocs on hi ha els sensors constantment.

La zona on s'han instal·lat els sensors és on hi té lloc la Fira de Sant Josep i cada setmana el mercat setmanal, fins ara, aquest sistema s'ha aplicat en camps agrícoles, però allà no hi ha pràcticament moviment i no s'ha registrat cap problema

La tecnologia d'aquest reg telemàtic permet la seva gestió a distància des d'un telèfon mòbil o un ordinador. No només es posarà en marxa el reg sinó que hi haurà mòduls per obrir i tancar les diferents zones amb un sensors que diran si l'herba està molt o poc molla, si fa vent o i si plou i per tant no cal regar. Segons Tarragó, es donarà a la gespa un reg ''molt més adequat'' amb un estalvi de recursos important. De fet, està calculat en zones agrícoles que l'estalvi d'aigua mitjançant aquest sistema de reg pot arribar fins al 40%. Els sensors físics estan clavats al terra i connecten amb una unitat central que és una antena situada a l'edifici Sant Jordi de la capital del Pla d'Urgell

Comentaris