L’Estany d’Ivars i Vila-sana inicia el desguàs per regenerar la làmina d’aigua

La presència de carpes ha incrementat els sediments en suspensió que es converteixen en nutrients, sobre-adobant amb matèria orgànica la làmina d'aigua, que adquireix un aspecte de poca transparència

Buidatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
photo_camera Buidatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

L'Estany d'Ivars i Vila-sana ha començat aquest dijous a desguassar la làmina d'aigua amb l'objectiu de reduir-la entre 1,10 i 1,20 metres fins a finals de novembre. Aquesta operació es du a terme amb l'objectiu de regenerar l'aigua i millorar-ne la qualitat, que en els dos darrers anys havia arribat a una situació alarmant, segons la comunitat científica, a causa de l'acumulació de matèria orgànica en suspensió.

El Consorci que gestiona l'Estany d'Ivars i Vila-sana, del que en formen part la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, els Ajuntaments d'Ivars d'Urgell i Vila-sana, i la Universitat de Lleida (UdL), ha posat al capdavant del projecte al biòleg i professor de la UdL, Antoni Palau, qui dirigirà els diferents estudis mediambientals, que es duran a terme en paral·lel al buidatge.

Buidatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sanaEl biòleg de la UdL, ha explicat que el buidatge de la llacuna té dos grans finalitats, recuperar la dinàmica normal d'un estany mediterrani d'interior que ha de patir baixades periòdiques de nivell cada 7 o 8 anys, però també oxida el sediment que emergeixi del fons quan entri en contacte amb l'atmosfera. Aquest sediment té un color negrós per la seva riquesa en matèria orgànica que consumeix l'oxigen que hi ha a l'aigua. Un cop es deixi a l'aire lliure, consumirà l'oxigen i d'aquesta manera, quan es reompli l'estany a la primavera, es podrà fer amb una càrrega orgànica més baixa que es traduirà en una millora de la qualitat de l'aigua.

Segons Palau la disminució del nivell de l'aigua permetrà fer un control de les comunitats plantóniques i dels invertebrats que viuen en la columna d'aigua. De la mateixa manera, es preveu controlar la presència d'espècies autòctones, com el musclo zebrat o el cranc americà, i finalment, també s'estudiarà, una vegada l'estany hagi perdut el nivell màxim d'aigua, si es fa una retirada de carpes, ja que la seva presència està molt estesa i com que remenen el fons provoquen que l'aigua estigui tèrbola. Aquest proces d'estudi tindrà diferents etapes de control a la primavera i estiu del proxím any, i finalitzaria a l'octubre per comparar les dades.    

Antoni Palau fen l'estudi a l'Estany d'Ivars i Vila-sanaEl president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, ha destacat la importància de l'estany per la comarca i l'ha qualificat de 'pulmó' que des del 2005 ha comportat la recuperació d'una part de la història però també de l'economia del territori i del medi ambient. En aquest sentit, ha assenyalat que ara potser els visitants no podien veure que l'aigua 'estava malalta' però que calia trobar-hi una solució, ja que si empitjorava més, la seva qualitat podia arribar a afectar les aus i altres espècies que habiten a l'estany. Panadés ha afegit que el buidatge es fa a l'hivern, quan hi ha menys visitants, i que l'estiu que ve, l'estany ja haurà recuperat pràcticament el seu volum habitual.

Aquest dijous representants de les entitats que formen part del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana ha participat en l'acte simbòlic d'aixecar la comporta que dona inici a desguàs de l'aigua.

Comentaris