L’IRTA presenta a Mollerussa un nou model de plantacions de pera Conference més productiu

XXI Jornada Fructícola amb més de 1.800 visitants, gairebé 100 estands i 120 empreses del sector

Jornada de presentació varietat de l'IRTA a Mollerussa Interior
photo_camera Presentació aquest dimecres de la XXI Jornada Fructícola de l'IRTA a Mollerussa

El model presentat per l’IRTA es basa a utilitzar planta preformada en dos eixos i estructura plana per facilitar les operacions del cultiu i millorar l’eficiència de les aplicacions foliars. D’aquesta manera es permet la intensificació i comporta una ràpida entrada en producció i una millor rendibilitat econòmica. Aquest model és el resultat de l’avaluació tècnica i econòmica de nous models de plantació en pera Conference que ha fet l’IRTA durant els últims 10 anys.Jornada de presentació varietat de l'IRTA a Mollerussa texte

Aquesta ha estat una de les principals novetats que l’IRTA ha exposat a la XXI Jornada Fructícola de Mollerussa que s’ha celebrat aquest dimecres dia 19 i que es repetirà divendres 20 d’octubre. En aquesta trobada l’IRTA dóna a conèixer al sector tota la informació dels assajos que realitza en l’àmbit de la fructicultura. En aquesta edició s’han donat els resultats dels assajos de portaempelts en presseguer, s’han explicat les recomanacions de maneig en plantacions joves d’ametller i les recomanacions de l’observatori ProFruit en la utilització de xarxes antipedra i s’han exposat les novetats del programa FruitNet de minimització de residus en fruita.

Varietats més resistents a plagues i més gustoses per incrementar el consum de fruita dolça de pinyol

Pel que fa a la innovació varietal, durant la jornada, els diversos especialistes de l’IRTA han presentat la proposta 2016 de les varietats de més interès en fruita dolça de pinyolmés resistents a plagues com el foc bacterià i també més gustatives al paladar, amb la qual cosa es busca incrementar el consum de fruita que aquí encara se situa en nivells inferiors al d'altres països com Itàlia o Grècia.

Després de 21 edicions, la Jornada Fructícola de Mollerussa s’ha convertit en tot un referent consolidat per al sector, i així ho demostren les xifres d’enguany, segons valoracions dels organitzadors. En els dos dies, s'estima una assistència de més de 1.800 persones procedents de tot l’Estat i també d’altres països. Pel que fa a les empreses del sector, 120 hi ha participat activament. L’espai expositiu de la jornada també es consolida amb gairebé 100 estands, i han augmentat les demostracions de camp i les ponències comercials. A més, s’ha ofert informació sobre 110 varietats (40 de préssec, nectarina, préssec pla, nectarina plana i pavia, 15 de pera i 55 de poma).Jornada de presentació varietat de l'IRTA a Mollerussa texte 1

Aquest any també s’ha comptat amb la participació com a ponent convidat de Daniel Desmartis, cap de projectes de desenvolupament i investigació de l’empresa Gesex de Xile, que ha explicat l’exemple xilè com a país exportador de fruita de pinyol.

Comentaris