L'Agrupació Sardanista de Mollerussa commemora 75 anys fomentant ball i dansa popular

L'Agrupació Sardanista anima a introduir-se en el món de la sardana, a descobrir la riquesa de la nostra dansa, a gaudir del seu ball puntejat i saltat, i sobretot compartir moments únics
1945 Ballada a la plaça Espanya (ara plaça major) ©AgrupacióSardanista
photo_camera 1945 Ballada a la plaça Espanya (ara plaça major) ©AgrupacióSardanista

L’Agrupació Sardanista de Mollerussa commemora setanta-cinc anys de la seva fundació una trajectòria que es va iniciar el juny del 1946, i que ha estat possible gràcies al suport de dones i homes de Mollerussa que no han defallit al llarg dels anys per mantenir viva una de les tradicions populars més arrelades al país. 

Els primers indicis del moviment sardanista a Mollerussa daten de l’any 1909 amb petits escrits en diverses publicacions que manifesten la intenció d’introduir la sardana a la ciutat. Ballades, creació de colles sardanistes com “Flors de Maig” i la “Colla del Casino” l’any 1928 ja indicaven el creixent interès de la dansa catalana entre la societat mollerussenca.

1975 Primer Aplec de la Sardana a Mollerussa ©AgrupacióSardanistaEn Miquel Polo, en una crònica de l’època, destaca el paper d’Isidre Cuberes, Isidori Tàssies, Llorenç Vilaró i Manuel Solà com a promotors de l’incipient moviment sardanista a la ciutat.

Malgrat els duríssims primers anys de la dictadura, un grup de joves entusiastes, defensors de la sardana, la cultura i tradicions del país, recollien l’interès que despertava la nostra dansa a la ciutat i engegaven un nou projecte d’entitat cultural. Un grup d’agosarats que en els principis del règim franquista van aconseguir que un 5 de juny de 1946, i per la seva sorpresa,  el Delegado provincial de cultura i arte, i el jefe provincial de la obra, firmessin el document aprovant la nova entitat i la seva primera junta.

Ramon Grañó, Antoni Dalmases, Jaume Marrades, Llatzer Pons i Ramon Domingo, foren els integrants d’aquesta primera junta. Gràcies a ells, a la seva empenta i coratge, la ciutat va poder gaudir de ballades, aplecs, concerts i concursos de sardanes. Més tard, s’afegí a la junta en Pepito Isanda, el qual va dissenyar l’escut de l’Agrupació, escut que avui en dia, continua essent present en els actes de l’associació.

1968 Concurs de Sardanes a L'Amistat ©AgrupacióSardanistaLa ciutat creixia amb el pas dels anys, i l’Agrupació també ampliava la seva oferta cultural i sardanista. Noves cobles sota la batuta del mestre Josep Capell, colles sardanistes de totes les edats que començaven atreure el cap fora de la ciutat, i una agenda cada vegada més intensa, marcaven els anys de l’explosió del sardanisme a casa nostra. Les juntes que van capitanejar l’entitat després d’en Ramon Graus, amb Magí Carner, Joan Pons, Rafel Calvet, Montserrat Llanes i Mercè París al capdavant van aconseguir mantenir molt viu l’esperit sardanista. Un esperit que és el principal objectiu de la junta hereva nascuda l’any 2017.

2016-03-12 Proclamació,entrega de la bandera ©AgrupacióSardanistaAnimem a totes i tots els mollerussencs i mollerussenques a introduir-se en el món de la sardana, a descobrir la riquesa de la nostra dansa, a gaudir del seu ball puntejat i saltat, i sobretot compartir moments únics. La sardana és un dels pilars de la cultura i les tradicions catalanes, una mostra del que som i del que volem ser. Una dansa que hem de reivindicar i donar suport per poder mantenir el seu esperit i continuar ballant en places i carrers per transmetre a les noves generacions. 

Us esperem a la plaça

Comentaris