16.10.2021 |
Territoris.cat

L'estany d'Ivars i Vila-sana es buidarà parcialment a partir de l'1 octubre

Per solucionar aquesta situació convindria buidar completament l’estany, però com que això és implantejable es fa aquest buidatge parcial, que es preveu repetir cada 7 o 9 anys, acompanyat de determinats canvis en la gestió per evitar que la qualitat de l’aigua no empitjori tan aviat
Imatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana @Territoriscat
Imatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana web
L'estany d'Ivars i Vila-sana es buidarà parcialment a partir de l'1 octubre

El 29 d'octubre del 2019 el Consorci que gestiona l'espai natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana celebrava el darrer Consell General, en la que es va constatar que la presència d'un gran nombre de carpes estaven deteriorant la qualitat de l'aigua. Aquesta espècie remou el llit de la llacuna i enterboleix l'aigua, el que afavoreix la proliferació d'algues que redueixen l'oxigen disponible per a altres espècies, per la qual cosa es va anunciar la necessitat d'estudiar un buidat per millorar la qualitat de l'aigua.

Carles Esquerda, Antoni Palau, i Rafel PanadésLes circumstàncies han impedit que el Consorci hagi pogut reunir-se novament, però l'estat actual de l'aigua ha obligat a iniciar el pròxim dijous 1 d'octubre un buidatge parcial de la manta d'aigua, entre 1,1, i 1,2 metres, un procés que es prolongarà fins a finals de novembre. Una actuació urgent i necessària que aquest dimarts ha explicat el biòleg i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Antoni Palau encarregat del procés.

Palau, ha explicat que aquest tipus d'estanys de poca profunditat reben una càrrega important de nutrients i matèria orgànica que generen grans consums d'oxigen i això provoca una afectació a tot l'ecosistema.

Per solucionar aquesta situació convindria buidar completament l'estany, però com que això és implantejable es fa aquest buidatge parcial, que es preveu repetir cada 7 o 9 anys, acompanyat de determinats canvis en la gestió per evitar que la qualitat de l'aigua no empitjori tan aviat 

Durant un parell de setmanes, l'estany tindrà un nivell baix d'aigua i seguidament es començarà a reomplir amb l'aigua procedent del Canal d'Urgell.

Vistes Aèries Estany @RafelPanadésDurant aquest temps, els biòlegs estaran pendents dels canvis que hi haurà en la fauna de l'estany. El descens del nivell de l'aigua permetrà estudiar i comprovar la presència d'espècies invasores com poden ser el musclo zebra, crancs o la població real de carpes. L'actuació també contempla incrementar el canyissar de depuració que hi ha la zona d'accés de l'aigua per tal d'optimitzar la seva funció, i aconseguir reduir la càrrega de nitrogen i fòsfor. Segons Palau, pel que fa a l'avifauna, creuen que hi poden haver determinats canvis perquè potser es recuperen més aus piscícoles.

El president executiu del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Rafel Panadés, ha explicat  que la renovació i la millora de la qualitat de l’aigua de l’estany és un tema que ens preocupa i que portem debatint des de fa dos anys.

El buidatge serà una oportunitat per veure un estany inèdit i, en aquest sentit, es preveu que sigui un punt d’atracció per a experts i turistes 

Estany Visita AmbientolegsEl Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana té previst convocar el Consell General pròximament, per tal de poder concretar les bases del concurs per cobrir la plaça de director tècnic, un càrrec que va exercir Toni Costa des de la recuperació fins a l'any 2017. L'ens gestor també ha d'aprovar els nous estatuts que han d'establir els paràmetres que facin possible compaginar objectius mediambientals i turístics.

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana actualment està format per la Diputació de Lleida, el departament de la Generalitat de Catalunya competent en matèria de medi natural, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell, l'Ajuntament de Vila-sana i la Universitat de Lleida.

L'estany d'Ivars i Vila-sana es buidarà parcialment a partir de l'1 octubre
comentaris