L'Estany d'Ivars i Vila-sana preveu recuperar la totalitat de la làmina d'aigua a l'octubre

Hi ha molta gent que no ha respectat els accessos a l'estany i que aprofitant els sediments emergits han entrat dins la llacuna, això darrerament està afectant els censos perquè la gent pertorba les condicions de tranquil·litat i desassossec de la fauna
Buidatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana  - Marina Pallàs Barta
photo_camera Restauració ecològica de l'Estany d'Ivars i Vila-sana @territoriscat

La làmina d'aigua de l'estany d'Ivars i Vila-sana ja ha recuperat uns 35 centímetres després de la finalització del buidatge parcial el novembre passat. La previsió dels experts és intensificar el reompliment a partir de mitjans de març amb l'objectiu que a l'octubre hi hagi el mateix nivell d'aigua que hi havia abans de l'inici del buidatge.

L'operació de buidatge parcial de l'Estany d'Ivars i Vila-sana va començar l'1 d'octubre passat i es va allargar fins al 25 de novembre. Durant aquests gairebé dos mesos, la profunditat màxima de l'estany va passar de 2'9 metres a 70 centímetres, és a dir, 2'2 metres menys. I és que malgrat l'objectiu inicial era buidar-lo al voltant d'1'20-1'40 metres, els experts van considerar que era necessari deixar al descobert almenys un 30% de la làmina d'aigua per garantir la millora de la qualitat dels sediments.

En aquestes darreres setmanes el nivell de l'aigua de l'estany ja ha recuperat entre 30 i 35 centímetres a causa de les precipitacions, els lixiviats i les aportacions intermitents del Canal d'Urgell

Imatge de l'Estany i la superfície buidada @ACNEl gruix important d'aigua però, s'espera a partir de mitjans de març quan el canal doni el tret de sortida a la campanya de reg i, per tant, l'aigua comenci a entrar a la cubeta de manera continuada. Els responsables del projecte es marquen com a objectiu que el pròxim 1 d'octubre hi hagi el mateix nivell d'aigua que hi havia en el moment d'iniciar el buidatge. Ara bé, si podem arribar abans i arribarem abans, ha assenyalat el responsable del projecte de recuperació, Antoni Palau, que ha afegit que també esperen que a l'estiu hi hagi el volum d'aigua suficient per garantir la plena habitabilitat de totes les espècies.

Des de l'inici del buidatge els responsables han anat fent un seguiment dels sediments emergits i de la làmina d'aigua per determinar si realment l'acció s'ha traduït amb una millora de la qualitat de l'aigua tal com buscava. Els resultats han estat interessants i en principi s'ajusten amb els objectius que ens havíem plantejat de reduir la càrrega de nutrients als sediment de l'estany, ha dit Palau. En concret, el biòleg i professor de la Universitat de Lleida (UdL), ha indicat que els resultats preliminars dels estudis sobre els sediments emergits mostren una reducció del nitrogen al voltant del 39%, del fòsfor en un 20% i, en menor mesura, també de la matèria orgànica.

El buidatge ha deixat al descobert les antigues parcel·lacions i camins que hi havia a la zona fa 15 any, les quals han fet que l'estany hagi quedat dividit en diverses tolles desconnectades entre si

L'aigua d'una d'aquestes tolles s'ha salinitzat i ha recuperat la situació original de l'estany. Tot i que aquest tret singular canviarà de nou amb el reompliment de la llacuna, Palau explica que pot contribuir a una possible presència d'espècies adaptades a aigües salabroses de manera transitòria.

Restauració ecològica de l'Estany d'Ivars i Vila-sanaAixí mateix, arran del buidatge els experts també han constatat un increment important de l'avifauna i dels micromamífers. Per exemple, s'han vist exemplars de rata d'aigua i flamencs.

Hi ha molta gent que no ha respectat els accessos a l'estany i que aprofitant els sediments emergits han entrat dins la llacuna. Això darrerament està afectant els censos perquè la gent pertorba les condicions de tranquil·litat i desassossec de la fauna

S'han instal·lat diversos cartells al voltant de l'espai que alerten als visitants de la prohibició d'accedir-hi.

A l'inici del projecte es va plantejar la possibilitat de retirar exemplars de carpes, que en part són les responsables de fer malbé el fons de l'estany. Finalment però, s'ha descartat fer aquest control per les complicacions que plantejava tirar endavant l'extracció, tant amb embarcació com a peu. Tot i això, Palau es mostra confiat que l'avifauna piscívora ha aprofitat el baix nivell de l'aigua i s'ha ocupat de fer una part de la feina en exemplars de mides mitjanes i petites.

Antoni Palau fen l'estudi a l'Estany d'Ivars i Vila-sanaPel que fa a les espècies invasores, només s'ha detectat la presència de cranc americà, que ja se sabia que hi era. La part positiva és que no s'han trobat musclos zebrats ni cloïsses asiàtiques. El musclo zebrat m'hauria sorprès molt de manera negativa. Ara bé, la cloïssa asiàtica m'ha sorprès no trobar-ne perquè als canals de reg n'hi ha, ha valorat el responsable del projecte.

Així mateix, s'ha començat a tallar part del canyissar que hi ha al filtre verd de l'estany per reactivar el seu funcionament i preparar-lo per quan comenci a entrar l'aigua de manera continuada a mitjans de març. L'objectiu d'això és evitar que quan els canyissars es morin tornin a deixar anar els nutrients que prèviament havien agafat de l'aigua, ja que seria tot el contrari a la funció que fa aquest espai.

Comentaris