L'Estany d'Ivars i Vila-sana rep 10 noves tortugues d'estany que se sumen al seu ecosistema

A principis d'any es va constar la primera reproducció de l'espècie a l'espai natural recuperat a través de la troballa d'una cria

Pla mig amb dos infants alliberant una tortuga d'estany a l'estany d'Ivars i Vila-sana, el 6 de juliol de 2017. (Horitzontal)
photo_camera Dos infants alliberen una tortuga d'estany a l'Estany d'Ivars i Vila-sana / Foto: ACN

L'Estany d'Ivars i Vila-sana ha acollit aquest dijous l'alliberament de 10 exemplars de tortugues d'estany en una acció que està dins el marc de reintroducció d'aquesta espècie protegida amb alt risc d'extinció que es va iniciar el 2010. Des d'aleshores s'han alliberat a l'estany una quarantena de tortugues d'estany joves i adultes, totes procedents del Centre de Reproducció d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Justament a principis d'aquest any es va constatar la primera reproducció de l'espècie a l'estany a través de la troballa d'una cria, per part d'un visitant, al costat mateix de l'itinerari principal. Aquest fet apunta que l'espècie s'està adaptant bé a l'espai i que l'estany té bones condicions per consolidar el nucli poblacional.Pla mig d'una tortuga d'estany alliberada a l'estany d'Ivars i Vila-sana, ja submergida a l'aigua, el 6 de juliol de 2017. (Horitzontal)

Els infants i joves que participen en la Setmana Natural a l'estany d'Ivars i Vila-sana han estat els responsables d'alliberar els exemplars de tortuga d'estany, 10 adults (2 femelles i 8 mascles). De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d'estany és la que es veu més amenaçada, ja que s'estima que arreu del territori queden probablement menys d'un miler d'exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l'Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.

Des del 2010 s'han alliberat a l'estany una quarantena de tortugues d'estany joves i adultes

Des que es va iniciar aquest projecte s'han alliberat una quarantena de tortugues d'estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d'elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d'assegurar-se que es tracta d'una varietat pròpia d'aquesta zona.

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya La Pedrera, el CRARC i la Universitat de Lleida (UdL) van iniciar el projecte de reintroducció de l'espècie en un hàbitat que li és favorable. Enguany el projecte té un cost de 580 euros que assumeixen el consorci i la fundació La Pedrera. 

A banda de l'alliberament de les tortugues d'estany regularment també es venen instal·lant trampes per capturar tortugues no autòctones, com ara les de Florida, tot i que l'estany d'Ivars i Vila-sana, ara per ara no se n'han trobat gaires.

comentaris