Un mètode senzill que es pot replicar en horts urbans, aportant ornamentació i funcionalitat a parcel·les en desús

L'INS Mollerussa importa de Mallorca el mètode pioner d'horticultura ecològica Gaspar Caballero de Segovia

Gaspar Caballero de Segovia a l'esquerra supervisa els treballs
photo_camera Gaspar Caballero de Segovia a l'esquerra supervisa els treballs

Tot just iniciar el nou curs, l'INS Mollerussa, ha importat de terres mallorquines un mètode pioner per al cultiu ecològic i sostenible d'hortalisses, les anomenades parades en crestall, desenvolupades per l'horticultor Gaspar Caballero de Segovia.

Aquesta metodologia, que porta el mateix nom que el seu impulsor, consisteix a delimitar amb taulons de fusta un espai d'1,5 x 3 metres, que s'omple de terra neta i a sobre s'aplica una capa de compost que no s'ha de barrejar amb la terra. Les parades es distribueixen en tres parts, dues destinades a les hortalisses i una central en la qual se sembren plantes aromàtiques per tal d'atreure els insectes. Les plantes se sembren molt juntes, amb un sistema de reg per exsudació per tal d'aconseguir un micro clima que mantindrà més temps la humitat en la parcel·la.

Elaboració de les parades en crestall a l'INS MollerussaEl mètode de parades en crestall s'ha estès en finques agrícoles, horts familiars, balcons, escoles i darrerament en espais públics, ja que compagina l'ornamentació amb la producció d'aliments sans, amb un disseny innovador i senzill, basat en l'estalvi d'aigua, i de terra que garanteix una producció més efectiva que l'horticultura tradicional, i sense haver d'utilitzar fitosanitàries.

El passat dissabte, Gaspar Caballero de Segóvia, es va desplaçar fins a l'INS Mollerussa per tal de dirigir la construcció de diverses parades de crestall, un projecte que el centre educatiu desplega en col·laboració amb d'Institut de Ciències de l'Educació de la UdL. En el muntatge de les parades hi van participar un grup de professors de Formació Professional procedents de diferents punts de Catalunya, que van aprendre el mètode per traslladar-lo als seus respectius centres.

Segons el director de l'INS Mollerussa, Antoni Reig, l'objectiu és que els alumnes del centre coneguin a fons el mètode, el practiquin, per tal que siguin els prescriptors de les parades en crestall, a la demarcació de Lleida, en administracions, empreses i centres escolars,

Els professors practiquen el mètode de sembra Gaspar Caballero de SegoviaSegons Gaspar Caballero, el seu mètode és molt senzill i es pot replicar en projectes d'horts urbans, aportant ornamentació i funcionalitat a parcel·les en desús, que poden gestionar col·lectius socials o centres educatius. Però també és un mètode per optimitzar la producció d'hortalisses, ja que les parades poden doblar la dimensió, i mantenen la mateixa producció si s'aplica el mètode.

Gaspar Caballero de Segovia, és músic de formació, va nàixer al municipi de Petra a Mallorca, i es va interessar per l'agricultura ecològica per motius de salut a partir de l'any 1978. Al llarg dels anys ha experimentat en el sector fins a convertir-se en un referent i exportant el mètode arreu el món, i escrivint un seguit de llibres.

Comentaris