Podeu llegir el document íntegre que el consistori va penjar en les xarxes socials

Linyola no netejarà les places on es reuneixen els joves com a denúncia per l'incivisme

Restes de brossa en una plaça de Linyola
photo_camera Restes de brossa en una plaça de Linyola

L'Ajuntament de Linyola ha fet públic a través de les xarxes socials, un escrit en el qual anuncia que durant dues setmanes es limitarà a buidar les papereres de les places en les quals es reuneixen alguns col·lectius de joves, sense netejar les altres zones brutes.

El consistori destaca que amb aquesta acció no es vol culpar tots els joves de Linyola i que tampoc no és acceptable l'actitud de xantatge d'alguns adolescents que intenten justificar els seus actes davant del fet que el municipi encara no disposa d'un local social públic per als joves.

Restes de brossa en una plaça de LinyolaEl municipi del Pla d'Urgell ja fa uns dos anys que pateix aquest problema: grups de nois i noies d'entre 13 i 20 anys es reuneixen en diferents places com la de Maria-Mercè Marçal, Ca la Pipa o les escales de la zona del Cas-tell i deixen aquestes zones plenes d'escombraries i brutícia.

Els veïns també denuncien sorolls excessius fins a les 3 de la matinada, mobiliari urbà trencat i el consum de substàncies estupefaents per part d'aquests grups de joves

Segons el consistori, les despeses de neteja pels desperfectes ocasionats durant els nou primers mesos de l'any ja sumen 6.000 euros.

Restes de brossa en una plaça de LinyolaEvidentment el fet de trobar-se i gaudir de l'espai públic no és el problema. La situació de malestar és pel resultat i l'estat deplorable de brutícia i deixalles que queden aquests espais dia rere dia. També resulta preocupant, incòmode i especialment molestos capítols de sorolls, destrossa i deslluïment de mobiliari i consum de substàncies estupefaents.

Tant els veïns, personal de la brigada i els mateixos regidors hem interpel·lat i recriminat massa cops aquestes actituds

Restes de brossa en una plaça de Linyola 1Els diferents i darrers esforços per la via pacífica que s'han anat fent des de l'Ajuntament de Linyola per influenciar en un canvi d'actitud, desgraciadament resulten infructuosos. Fa tres anys ja es va contractar una persona a la brigada per fer front a les necessitats creixents de neteja en vies i places de tot el poble, però bona part de les seves hores laborals les ha de dedicar a netejar els racons que visiten aquest jovent.

Podeu llegir document íntegre que el consistori va penjar en les xarxes socials

Situació d’incivisme injustificable i insostenible especialment protagonitzat per alguns joves i adolescents del poble.

Aquests darrers anys, veïns de diversos racons del poble, brigada i regidors hem estat lidiant amb la presència de diferents grups de joves que més enllà d’utilitzar i gaudir dels diferents espais públics amb respecte pel be comú i la convivència harmoniosa, en fan un ús cada cop més egocèntric i desvergonyidament incívic.

Aquests darrers dos mesos aquesta situació s’ha agreujat de forma exagerada i cada tarda grups variats de nois i noies i sobretot d’edats de 13 a 20 anys, es concentren en grups nombrosos de fins a 50 en racons i places i especialment a la placeta Maria Mercè Marçal, escales del castell, placeta de Ca la Pipa, bàscula, etc.

Evidentment el fet de trobar-se i gaudir de l’espai públic no és el problema. La situació de malestar és pel resultat i l’estat deplorable de brutícia i deixalles en que queden aquest espais dia rere dia. També resulta preocupant, incòmode i especialment molest capítols de sorolls, destrossa i deslluïment de mobiliari i consum de substàncies estupefaents.

Tant els veïns, personal de la brigada i els propis regidors hem interpel·lat i recriminat massa cops aquestes actituds.

Els diferents i darrers esforços per la via pacífica que s’han anat fent des de l’Ajuntament per influenciar en un canvi d’actitud, desgraciadament resulten infructuosos. Fa tres anys ja es va contractar una persona a la brigada per fer front a les necessitats creixents de neteja en vies i places de tot el poble, però bona part de les seves hores laborals les ha de dedicar a netejar els racons que visiten aquest jovent.

També hem anat publicant imatges d’aquestes situacions i d’altres demanant la col·laboració de tot el poble i explicant que l’espai públic ens pertany a tots per igual i com a tal per poder-lo gaudir amb plenitud, cal vetllar-lo com si es tractés d’una estança particular més. També s’han instal·lat càmeres de vigilància per control d’accessos i a mode persuasiu davant actituds incíviques. En aquest aspecte aquest sistema ha deixat de tenir efecte per la via preventiva.

A mode informatiu; les despeses extraordinàries per fer front a la neteja de l’incivisme només d’aquests jovent i els primers 9 mesos d’any ja passa dels 6 mil euros. Sabeu quin és el cost total acumulat durant aquest darrers dos anys? És fàcil fer una regla de tres. Un altre cost és el grau de malestar creixent i cansament de les persones que ho pateixen diàriament.

Cada cop son més les queixes de veïns/veïnes. Cada dia incrementen les sol·licituds per tal que s’aprovi urgentment un règim sancionador o que és prohibeixi l’accés als que no saben respectar els espais públics i fins i tot que es tanquin les places i racons. Alguns fins i tot s’estan plantejant d’anar a viure a altres llocs del poble.

Creieu que aquesta situació pot continuar essent acceptable, o que aquests veïns/veïnes tinguin la desagradable necessitat de fer aquestes peticions?

Jutgeu vosaltres mateixos les imatges que adjuntem.

Volem puntualitzar 3 aspectes;

1.Tots els joves i adolescents d’aquest poble es comporten igual? Per sort NO.

Aquesta minoria acumula altres virtuts, sobretot mala educació i poc respecte per les mínimes normes de convivència comuna.

2.No és excusa acceptable que no hi hagi papereres cada 15 metres ni que tots els racons hagin d’estar senyalitzats amb el que es pot fer o no.

3.Menys acceptable és l’actitud de xantatge amb la que alguns joves intenten justificar els seus actes amb el fet que encara no es disposi d’un local social públic pel jovent. La reflexió es ben senzilla, qui els voldria a casa seva?

Per tot plegat;

Aquesta setmana i durant la vinent hem pres la decisió que no netejarem aquests racons més enllà de les papereres a mode de protesta silenciosa.

Interpel·lem a tots els veïns i especialment als pares i mares amb fills/filles amb edats d’entre els 13 i 20 anys que comproveu per vosaltres mateixos el deplorable estat en que es troben aquests espais només amb tres dies des de l’última batuda. Els podreu observar en el seu estat més descontrolat per no dir salvatge, normalment de les 5 a les 8 de la tarda i els caps de setmana de les 11 de la nit a les 3 de la matinada.

Davant d’aquesta situació i comprovant que per la via preventiva no podem resoldre pacíficament aquestes i altres actituds relacionades també amb incivisme, estem treballant per tenir instruments coercitius com una ordenança de civisme i règim sancionador. Properament aquesta proposta la farem arribar a entitats i associacions per poder-la aprovar amb el màxim consens.

En breu convocarem als pares/mares i/o tutors dels menors i joves amb incivisme reincident per tal que intercedeixin de forma efectiva davant aquestes actituds del seus fills. Volem que cessi la desagradable situació que viuen molts veïns/veïnes i sobretot que puguem destinar els recursos en accions més profitoses.

Volem i demanem a la resta de joves i adolescents que no s’identifiquen amb aquests comportaments que se’n desmarcarquin.

Aquesta denúncia pública la fem a mode d’ultimàtum i amb la voluntat i esperança d’haver d’evitar posar en pràctica mètodes més repressius.

Comentaris