Localitzen dues sitges amb restes humanes a l’església de Santa Maria de Linyola

Laura, Marta i Aina treballen en les sitges de l'esglèsia de Linyola
photo_camera Laura, Marta i Aina treballen en les sitges de l'esglèsia de Linyola

L'equip tècnic que treballa en el subsòl de l'església de Santa Maria de Linyola ha localitzat dues sitges, que s'afegeixen a la que es va trobar al mes de març, i que es creia que podia ser una cripta, ja que estava coberta per una làpida que data del 1698, darrere de l'altar major.

Laura, Marta i Aina treballen en les sitges de l'esglèsia de Linyola 1Els dos nous espais funeraris s'han localitzat en un lateral del temple i els cobrien dues làpides que feien referència a les famílies Mas i Mosset. Segons el coordinador de les excavacions, l'arqueòleg Andreu Moya, aquest espai, anys enrere es trobava fora de l'església, i es va incorporar a una ampliació posterior, per la qual cosa es podria tracta de famílies benestants del poble, pel fet de ser enterrades tan a prop del temple.

Andreu Moya, amb la làpida que es va trobar al mes de marçL'arqueòleg destaca que aquestes sitges es van reutilitzar com a espais per enterrar els difunts als segles XVII i XVIII, i les restes que s'hi han trobat s'estudiaran en pròximes fases de les excavacions. Moya va afegir que el nivell freàtic d'una de les sitges també impossibilitava continuar les excavacions.

Andreu Moya coordina les excavacions que van començar a final de juliol, i ha comptat amb la col·laboració de tres joves voluntàries del municipi del Pla d'Urgell, que van respondre a una crida que va fer l'Ajuntament de Linyola a primers d'agost.

Estudi del subsòl i recuperació del patrimoni històric

Al mes de març l'equip d'arqueòlegs que feien els treballs d'estudi del subsòl de diferents espais de Linyola, per encàrrec de la Universitat de Barcelona, van localitzar una làpida datada el 1698, darrere l'altar major de l'església de Santa Maria de la localitat del Pla d'Urgell.

Camp de treball dels bùnquers de LinyolaDesprés d'aquesta actuació el consistori va fer una crida als veïns del municipi per intentar trobar voluntaris per col·laborar amb els tècnics, a la que hi van respondre les tres joves. La Marta, la Laura i l'Aina han col·laborat en la recuperació i documentació de les tombes.

L'Ajuntament de Linyola preveu reprendre al setembre la recuperació de l'antic magatzem de la zona dels búnquers del Tossal de la Costereta, un treball que van iniciar els joves participants en el Camp de Treball que impulsa el consistori amb la col·laboració del centre Quàlia de l'associació Alba de Tàrrega.

Comentaris