La devoció per la Mare de Déu de la Cabeza reuneix prop d’un miler de persones a Vila-sana

Al voltant de la petita capella de la Casa Vella la commemoració ha recuperat l’esplendor habitual amb devots de la verge andalusa procedents de tot l’Estat

Emotiu acte d'adoració conjunta agitant mocadors ©MartaArgilés
photo_camera Emotiu acte d'adoració conjunta agitant mocadors ©MartaArgilés

Devots, confrares, veïns de Vila-sana i del Pla d’Urgell, han dut a terme el pelegrinatge tradicional del mes d’abril per participar en l’adoració anual a la Mare de Déu de la Cabeza de Vila-sana. Dos anys, que la crisi sanitària ha mantingut en silenci el patí de la Casa Vella, davant de la petita capella que acull la imatge de la Verge arribada d’Andujar.

 Diada de la Mare de Déu de la Caberza ©MartaArgilés (3)
Diada de la Mare de Déu de la Caberza ©MartaArgilés (3)

La diada de la Mare de Déu de la Cabeza encetava els actes amb la tradicional ofrena de flors, que han dut a terme la quitxalla del municipi. Però enguany el públic no ha pogut fer el tradicional petó a la imatge de la Verge, però s’ha fet de manera simbòlica, agitant un mocador blanc que s’han lliurat per l’ocasió, en senyal d’adoració.

El cor rociero Romero i Jara de la casa d’Andalusia ©MartaArgilés
El cor rociero Romero i Jara de la casa d’Andalusia ©MartaArgilés

L’acte litúrgic, que han seguit prop de sis-centes persones i s’ha retransmès en directe per les xarxes socials, l’ha oficiat el Bisbe de Solsona, Francesc Conesa, acompanyat del  rector de Vila-sana, mossèn Climent Capdevila i assistida també pel germà de la Creu Blanca, Joaquin Cifuentes. I com en anys anteriors el cor rociero Romero i Jara de la casa d’Andalusia, dirigit per Francisco Muñoz ha amenitzat la cerimònia, enguany amb la incorporació de danses.

En finalitzar la litúrgia, la presidenta de la Confraria de la Mare de Déu de la Cabeza, Lorena Jurado ha lliurat les medalles a una seixantena de confrades, que ho esperaven des de feia dos anys. També s’han lliurat els reconeixements com a confrares d'honor a la presidenta de l’AFANOC, Maite Montañés, al president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, al Subdelegat de Govern, José Crespín i al Bisbe de Solsona, Francesc Conesa i el diputat Diputat provincial, Ferran Accensi com a confrare.

 Diada de la Mare de Déu de la Caberza ©MartaArgilés (2)
Diada de la Mare de Déu de la Caberza ©MartaArgilés (2)
Ball de Gitanes de Cervera ©MartaArgilés
Ball de Gitanes de Cervera ©MartaArgilés

La confraria, també ha dut a terme un homenatge a la Coral de Vila-sana, que dirigeix Pilar Pelegrí, hi ha fet saber que a partir d’enguany formarà part de l’entitat religiosa. El conjunt vocal és l’encarregat d’interpretar els goigs de la Mare de Déu de la Cabeza. 

Els actes han continuat a l’exterior de la Casa Vella amb una exhibició del Ball de Gitanes de Cervera, i el tradicional aperitiu per als assistents.

La història de la Mare de Déu de la Cabeza

Imatge de la Mare de Déu de la Cabeza en la capella de la Casa Vella.
Imatge de la Mare de Déu de la Cabeza en la capella de la Casa Vella.

La Mare de Déu de la Cabeza va arribar a Vila-sana procedent d’Andujar fa més de tres-cents anys i, des d’aleshores, es troba a la capelleta de la Casa Vella a on ha estat venerada per la població. El consistori va encarregar una rèplica de la Imatge el 2015 que es va col·locar en l’església parroquial de Sant Miquel.  

L’any 1993 es va fundar la confraria amb l’objectiu de venerar-la dos cops l’any. Una, l’últim diumenge d’abril coincidint amb la festa de la romeria que es fa a Andujar, i l’altra per la Festa Major del setembre de Sant Miquel, ja que la Mare de Déu de la Cabeza és copatrona de la Vila-Sana.

Comentaris