El mollerussenc Jaume Suau guanya el Premi de Poesia Maria Mercè Marçal

Lliurament del Premi de poesia Maria Marcè Marçal
photo_camera Lliurament del Premi de poesia Maria Marcè Marçal
El psicopedagog, mestre, especialista en Educació Física... i un llarg currículum professional, Jaume Suau, ha destacat també en la seva faceta literària, i ara en la poètica, en proclamar-se guanyador de la vint-i-dosena edició del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, amb l'obra Ull de Cugula. Cal destacar que és el primer plaurgellenc a aconseguir el guardó, i el tercer lleidatà.

Lliurament del Premi de poesia Maria Marcè Marçal (2)Jaume Suau es presentava per primer cop a la convocatòria del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, en la que ha competit amb 48 aspirants més, i rebrà una dotació econòmica de 3.000 euros, per la primera edició de l'obra que publicarà Pagès Editors en la col·lecció La Suda.

Segons l'autor Ull de Cugula vol ser un homenatge a les dones, i en especial a la seva filla. La cugula és una mala herba que perjudicava els conreus, i el nom amb què qualificaven els patriarques familiars els naixements de femelles. Segons Suau en les famílies feien falta braços d'homes per conrear, per la qual cosa el naixement de les nenes no era ben rebut. Suau creu que els temps han evolucionat, ja no es necessiten els braços, però el paper de la dona continua essent imprescindible en la societat, encara que reconeix que falta molt camí per assolir la igualtat desitjada.

El Guanyador del Premi de poesia Maria Marcè Marçal Jaume Suau 1L'autor considera que l'obra està concebuda amb poemes curts i profunds, que és tal com ha de ser la poesia, parla d'ell des d'ell, i amb un toc a l'enyorança de la innocència, que fins i tot ha sigut terapèutic, confessa l'autor.

Suau ha publicat Els orígens de l'Atletisme a les Terres de Ponent: els cóssos de la cordera, i Plural imperfecte. Actualment és el president del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, i també va ser fundador de l'Associació Atlètica Xafatolls.

Els alimnes de l'escola Pompeu Fabra de Mollerussa lectura de poemes Sol del PlaL'acte de lliurament del Premi Maria Mercè Marçal, va tenir lloc al Restaurant Resquitx de Golmés, i va comptar amb la participació de més de 380 persones. Entre els assistents els alumnes de l'escola Pompeu Fabra de Mollerussa que han fet lectura dels poemes participants en el concurs infantil de poesia Sol del Pla de la passada edició, també convocat pel Consell Comarcal del Pla d'Urgell.

Comentaris