Nou usuaris d'ACUDAM, protagonistes d'una prova pilot de la multinacional CISCO

La iniciativa s’emmarca dins el projecte Mollerussa SmartLab que promou l’Ajuntament per oferir un entorn real per a provar tecnologia

ACUDAM-CISCO 1(1)
photo_camera La presentació de la prova pilot de CISCO i Datacom.Global amb ACUDAM, ahir a l'Ajuntament de Mollerussa - Foto: Ajuntament de Mollerussa

Les multinacionals tecnològiques CISCO i Datacom.Global treballen per dur a terme una prova pilot amb nou usuaris d’ACUDAM per, a través d’una plataforma creada per la primera i aprovisionada per la segona, fomentar la seva l’autonomia relacional i la inclusió en l’entorn social. La iniciativa forma part de l’estratègia Mollerussa SmartLab promoguda des de l’Ajuntament de Mollerussa per oferir un entorn real per testar tecnologia que aporti solucions a la vida a la ciutat, una estratègia que des que es va iniciar el 2016 ha provat vuit projectes pilot. Ho van explicar aquest dilluns l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; Xavier Azemar, cap del Centre d’Innovació de Barcelona de CISCO; i Luís Ros, responsable del projecte a Datacom.Global, juntament amb Irene Solsona, directora dels habitatges d’ACUDAM i Esther Ros, directora del Servei de Teràpia Ocupacional d’ACUDAM.

Les persones participants en l’experiència són cinc residents a la llar-residència d’Acudam i quatre que viuen a casa seva, però que utilitzen els serveis de teràpia ocupacional de l’entitat. Tots tenen un diagnòstic de discapacitat intel·lectual moderada o lleu, tenen entre 48 i 77 anys i no disposen de dispositiu mòbil o tenen dificultats per accedir al món digital, segons va explicar Ester Ros.

La plataforma permetrà als usuaris escollits fer visites guiades a museus, assistir a concerts en directe de música, interactuar en cinefòrums o fer activitats a través d'una pantalla que s'instal·larà a la esva habitació o casa

Ho faran a través d’una pantalla que s’instal·larà en la seva habitació de la llar-residència o casa seva a través de la qual i mitjançant quatre botons es podran connectar amb familiars, amb amics, fer activitats de conversa i participar d’activitats en línia com esports, lleure o música. Aquestes pantalles es podran fer servir a partir de les sis de la tarda, que és quan els participants en la iniciativa finalitzen les activitats que es duen a terme als serveis de teràpia ocupacional i també els caps de setmana i durant les vacances. 

Els objectius que persegueix el projecte, que ja ha estat testat per CISCO i Datacom.Global en persones grans, és disminuir l’aïllament i afavorir el benestar emocional augmentant l’autonomia i la comunicació així com fomentar la participació en activitats de diferents àmbits. Per tal d’engegar el projecte, caldrà formar les persones implicades així com persones referents per ensenyar a usar la plataforma de forma autònoma.

Pel que fa a l’avaluació dels resultats, Datacom.Global farà un seguiment de les hores de connexió i de les activitats que tenen més sortida per valorar-ne l’ús. Igualment, ACUDAM en farà el seguiment a través d’entrevistes per valorar el grau de satisfacció i el benestar emocional generat. També es valorarà la capacitat de connectar-se de manera autònoma sense suport i el nombre d’activitats fetes, segons va indicar Irene Solsona, qui va destacar la importància de què sigui la mateixa persona la que decideix què vol fer i quan. Així mateix, va explicar que el projecte ja s’ha iniciat amb la primera fase en la que s’està consolidant amb CISCO i Datacom quina funcionalitat i disseny ha de tenir la interfície per després instal·lar ja les pantalles i començar a interactuar-hi, primer amb suport i posteriorment sense. 
 

Comentaris