02.07.2022 |
Territoris.cat

EN ELS DARRERS QUATRE ANYS LA DIPUTACIÓ HA APORTAT MÉS DE 2,5 MILIONS D'EUROS A LA RECUPERACIÓ

Multitudinària commemoració del desè aniversari de la recuperació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

El Dia de l'Estany ha comptat un cop més amb la presència dels restauradors amb la Mostra de Cuina de l'Estany, dedicada a la carn de porc.

Les autoritats amb els nens i nenes que han plantat els arbres a l'Estany.
Les autoritats amb els nens i nenes que han plantat els arbres a l'Estany.
Multitudinària commemoració del desè aniversari de la recuperació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

La meteorologia ha acompanyat aquest diumenge en els actes de commemoració de la recuperació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, convocant a centenars de persones en el Parc Natural. Una concentració que a migdia ha provocat col·lapses de circulació en els accessos d'Ivars i de Vila-sana.

Una festa que ha tingut com a acte central i simbòlic la plantada de deu arbres, en la que hi han col·laborat deu nens i nenes de la comarca, acompanyats del president de la Diputació Joan Reñé, el president del Consell Comarcal Francesc Fabregat, i els alcaldes d'Ivars d'Urgell i de Vila-sana, Ramon Maria Guiu i Joan Ramon Sangrà, respectivament.

Tal com ha recordat Joan Reñé, l'acte simbòlic s'ha volgut fer amb nens i nenes que van néixer el mateix any en què, ell mateix i els alcaldes dels municipis, alçaven la pla per què comences a entrar l'aigua que tornaria a inundar la llacuna. Reñé ha recordat les primeres visites que s'havien fet a l'Estany amb les escoles i entitats, explicant com seria el projecte de recuperació, i després de deus anys aquella il·lusió és una realitat, que ja han visitat més de 300.000 persones.

Reñé ha afegit que el Parc Natural, encara que es pot considerar consolidat ha de continuar evolucionant amb nous equipament i serveis que el fessin ser un referent per a la comarca, i això es pot fer amb l'esforç dels ajuntaments i de la Diputació. En aquest sentit cal recordar que l'ens provincial ha aportat en els darrers quatre anys més de 2,5 milions d'euros al Consorci que gestiona la zona humida. Una aportació que ha fet possible convertir l'espai en un punt d'atracció turística. La Diputació completarà les seves aportacions amb una nova partida de 40,000 euros, per dur a terme una nova fase del Centre d'Interpretació de Cal Sinén, que segons Reñé, ha de ser el símbol de l'Estany.

Per la seva banda el president del Consell Comarcal Francesc Fabregat, ha explicat que al marge de la consolidació natural de fauna i flora de l'Estany, al llarg d'aquesta primera dècada, s'han consolidat un seguit d'activitats econòmiques al voltant de l'estany que han donat riquesa a la comarca.

Com en les altres edicions, els assistents han pogut degustar els plats que han creat els sis restaurants participants en la Mostra de la cuina d’estany, Cal Modest, d’Ivars d’Urgell, Restaurant Castell del Remei, el Petit Xiroi, de Vila-sana, Cal Xelín, d’Ivars d’Urgell, el 2007, de la Fuliola, i l’Amoca, de Linyola, tots ells amb la base de la carn de porc.

També s'han pogut fer tastos de vins del Castell del Remei i els tradicionals estanyets, elaborades pel forn de pa Can Gil, d’Ivars d’Urgell.

Com en l’anterior edició, s’ha preparat un receptari que recull aquests plats a més a més de proporcionar informació dels productors locals de la zona. A més a més dels tastos, aquests sis restaurants oferiran el seu plat de cuina d’estany a la carta habitual durant tot el mes d’abril.

Multitudinària commemoració del desè aniversari de la recuperació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
comentaris