08.12.2021 |
Territoris.cat

La revista recull les ponències presentades en les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell celebrades a Vila-sana el 2017

Presentació de la Revista Mascançà en la Biblioteca de Mollerussa 1
Presentació de la Revista Mascançà en la Biblioteca de Mollerussa
La revista recull les ponències presentades en les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell celebrades a Vila-sana el 2017

La Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa va acollir el passat divendres la presentació de la novena edició de la revista Mascançà, la publicació que recull les ponències que es van dur a terme en les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell, que es van celebrar a Vila-sana el 2017. En l'acte hi van participar l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del president de Mascançà, Joan Yeguas, el director de la revista Moisès Selfa, i el director de l'Arxiu Comarcal Daniel Vilarrúbies.

Joan Yeguas va destacar els 116 estudis científics sobre el Pla d'Urgell fruit dels 9 números publicats fins ara. Aquests estudis han comptat amb 85 investigadors i investigadores. Yeguas va recordar també la importància del suport de l'Arxiu Comarcal i l'Ajuntament de Mollerussa en la publicació, així com dels socis i sòcies de l'entitat.

La història i, concretament, la història contemporània del segle XX és la que més estudis ocupa, seguida de temàtiques vinculades a la literatura i la geografia humana

Per la seva banda, l'alcalde Marc Solsona va remarcar la història que té Mollerussa i comarca i els bons investigadors i investigadores que hi ha. Novament, va emfasitzar l'aposta de l'Ajuntament per la revista i l'ajuda d'aquesta en la configuració de la identitat local. 

Presentació de la Revista Mascançà en la Biblioteca de Mollerussa 2Daniel Vilarrúbies va subratllar el paper de l'Arxiu Comarcal que dirigeix com el punt de partida de la matèria primera per als posteriors estudis. Per aquest motiu va animar a Jutjats de Pau i Registres Civils locals a ingressar la documentació tal com ja han fet 8 dels 16 municipis de la comarca. També va anunciar que pròximament està previst tenir consultable una hemeroteca amb les publicacions locals i en format digital.

Finalment, Moisès Selfa, director de la revista, va introduir els 15 estudis publicats, l'aportació feta a l'apartat de creació literària Marçalades i de Documentació. Selfa va destacar els nous talents joves que han publicat en aquest número.

Les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell celebraran aquest any la primera dècada, i tindran com a seu el Poal, el dissabte 20 d'octubre. Impulsades pel Centre de Recerques del Pla d'Urgell, Mascançà. Un nou certamen cultural en el qual es parlarà de fets històrics com la vinculació de la família Desvalls al Poal o el procés de separació del poble de Bellvís, l'any 1921.

La revista recull les ponències presentades en les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell celebrades a Vila-sana el 2017
comentaris