Les obres de l’església de Barbens posen al descobert una pintura del segle XVIII

Josep Canela i el regidor Elies Piera
photo_camera Josep Canela i el regidor Elies Piera observen la capella descoberta

Capella trobada a l'església de Santa Maria de BarbensLa curiositat i l'interès per la història local de Josep Canela, ha fet possible posar al descobert una petita capella amb pintures que podrien ser del segle XVIII, així com un arc de pedra, en l'església de Santa Maria de Barbens. Segons Canela, ningú del poble tenia constància d'aquest element, per aquest motiu s'estima que fa anys que aquesta petita capella estava tapada per guix, segurament des de principis del segle XX, quan estava de moda tapar la pedra que quedava descoberta per amagar el mal aspecte de les humitats.

Segons el regidor de Cultura Elies Piera, el consistori ha demanat als tècnics de l'Institut d'estudis ilerdencs (IEI), que facin un estudi per valorar les troballes. Piera ha explicat que, el consistori té molt d'interès a mantenir i promocionar tot aquest patrimoni, ja que el municipi forma part de la història templera del país.

Josep Canela mostra la pila baptismal recuperada del nucli del BullidorLa troballa ha sigut conseqüència de les obres de restauració que l'Ajuntament ha dut a terme en el temple, en els darrers mesos. Una actuació que s'ha realitzat en diferents fases, que han finalitzat amb la restauració de la barana que corona el campanar així com en la neteja de la pedra de la part més alta d'aquest element. En una anterior actuació que es va dur a principis del 2016 es van recuperar dues capelles situades a l'entrada de l'església, que havien estat tapades per un envà des de principis del segle XX i que van posar al descobert dues voltes de pedra. El consistori va restaurar totalment, aquests espais hi va col·locar en un d'ells una pila baptismal que es va retirar de l'església del nucli del Bullidor, datada del 1580.

comentaris