La Plataforma Canal Viu reclama protecció efectiva de les arbrades dels Canals d'Urgell

Demanem als ajuntaments i consells comarcals  que d’acord amb els Decrets 47/1988 d’11 de febrer i 120/1989 de 17 d’abril, promoguin la protecció dels arbres i les arbredes dels respectius municipis o comarques, declarant-los d’interès local o comarcal, o com a monumentals si és el cas 

Iniciatives de Canal Viu @CanalViu
photo_camera Iniciatives de Canal Viu @CanalViu

La Plataforma Canal Viu ha elaborat un nou manifest, demanant als Ajuntaments i Consells Comarcals la protecció efectiva de les arbredes dels Canals d’Urgell. 

Segons l'entitat ecologista, després de cinc anys de la seva constitució (2016-2021) s'ha constatat el canvi positiu, tant de la Comunitat General de Regants, administracions i societat en general, però així i tot continua preocupant de la fragilitat d’aquests espais. Els arbres no estan protegits d’una manera real, patint a vegades els efectes d’herbicides, tales no respectuoses o incendis intencionats, destaca la plataforma.

Iniciatives de Canal Viu @CanalViu 1

Manifest en defensa de les Banquetes arbrades dels Canals d'Urgell i l'entorn

La Plataforma Canal Viu en aquests cinc anys des de la seva creació, ha  pogut constatar que tant la societat en general com les institucions, siguin locals, comarcals o provincials, així com la mateixa Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, són plenament conscients de la importància que tenen els arbres a la Plana d’Urgell, especialment en indrets tan emblemàtics com les banquetes dels canals, les lleres dels rius, vorals de camins o també en espais degradats, que amb els arbres, es converteixen en espais d’alt valor ambiental i també d’esbarjo per la gent del territori. 

En aquests anys s’han dut a terme actuacions de neteja, poda o plantació d’arbres organitzades per entitats locals amb el suport d’ajuntaments o de la mateixa Casa Canal. També la Diputació té previst reforestar a curt termini importants trams de banqueta. 

Malgrat aquesta sintonia positiva general, totes aquestes actuacions estan subjectes a una permanent fragilitat. Els arbres no estan protegits d’una manera real. A vegades són herbicides, altres talats o esporgats de manera poc respectuosa, i sovint pateixen reiterats incendis intencionats. Tot plegat fa que es malmetin en uns instants anys de treball i d’il·lusió de molta gent. 

Les cremes de marges i les herbigacions causen la pèrdua dels reductes de vegetació natural, autèntics refugis de vida i biodiversitat en un territori mancat de vegetació natural. 

Per poder avançar cap a una veritable ambientalització del territori, caldria donar als arbres una protecció real, a l’altura de la importància que tenen tant en l'àmbit ambiental, com paisatgístic com de salut cap a les persones. 

Demanem als ajuntaments i consells comarcals  que d’acord amb els Decrets 47/1988 d’11 de febrer i 120/1989 de 17 d’abril, promoguin la protecció dels arbres i les arbredes dels respectius municipis o comarques, declarant-los d’interès local o comarcal, o com a monumentals si és el cas 

comentaris