Sidamon vol recuperar el valor arqueològic del Tossal de les Tenalles

Els experts calculen que només s'ha excavat un 5% d'aquest jaciment iber que va ser un dels més destacats per les troballes que s'hi van fer a principis del segle XX i que estan exposades en el Museu d'Arqueologia de Catalunya

Tossal Sidamon 1
photo_camera Sergi Balcell i Sebastià Garralòn, amb algunes de les peces recuperades

L'Ajuntament de Sidamon i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent (GRTP) van iniciar el passat any un projecte que té com a objectiu recuperar el valor arqueològic de l'assentament Iber del Tossal de les Tenalles.

L'interès està fonamentat en el fet que es commemorarà el centenari del descobriment del jaciment iber, en el que els arqueòlegs hi van treballar fins a l'any 1990, i va ser un dels més destacats per les troballes que s'hi van fer, que estan exposades en el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Presentació de les Jornades a SidamonSegons el GRTP hi ha molta història de la cultura ibèrica a Lleida que necessita una revisió, sobretot de tot el que s'ha fet els darrers 25 anys i per això han decidit tirar endavant aquest projecte que està centrat en la voluntat de recuperar les excavacions arqueològiques al Tossal de les Tenalles. Miquel Torres assegura que hi ha la complicitat de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), l'Ajuntament de Sidamon i que ara cal buscar la de la comarca, la universitat, la societat arqueològica de Catalunya i finalment dels polítics que són els qui en darrera instància ho hauran de moure tot per fer arribar el finançament per fer-ho possible.

hi ha molta història de la cultura ibèrica a Lleida que necessita una revisió, sobretot de tot el que s'ha fet els darrers 25 anys i per això han decidit tirar endavant aquest projecte que està centrat en la voluntat de recuperar les excavacions arqueològiques al Tossal de les Tenalles

L'objectiu és fer que el Tossal de les Tenalles s'integri a la Xarxa de Poblats visitables de la primera Ruta dels Ibers després que s'hagi fet una revisió a fons a tots els efectes. I és que en aquest poblat s'hi va fer una primera intervenció el 1915, de la mà d'Antoni Duran i Sant Pere, i Josep Colomina, que va ser quan se'n van treure la major part de materials, on destacava la ceràmica hel·lenística, una espasa i un umbo del període de la Tène II. Això va fer que se situés el poblat entre els segles III i II aC. Segons Miquel Torres, només s'ha excavat un 5% del total que podria contenir aquest poblat que abastaria entre 1 hectàrea i 1,5 hectàrees de terreny prop de Sidamon, al que es coneix com 'la Serra', entre Mollerussa i Miralcamp, dimensions que el situarien com un poblat de tipologia mitjana.

Per la seva part, el també membre del GRTP, Sebastià Garralón, ha explicat que la represa de l'excavació arqueològica es farà a través de la signatura d'un conveni amb l'Ajuntament per impulsar-la i mitjançant un Pla de treball que amb l'ajuda de subvencions permeti fer un camp de treball per iniciar els treballs sobre el terreny. Mentrestant, l'Ajuntament ja ha cedit una sala per tal que es pugui començar a catalogar totes les peces de ceràmica i ossos del jaciment que es troben en bosses en una nau del municipi i que es van extraure, majoritàriament durant la segona campanya d'excavacions al Tossal que es va fer l'any 1982.

Només s'ha excavat un 5% del total que podria contenir aquest poblat que abastaria entre 1 hectàrea i 1,5 hectàrees de terreny prop de Sidamon

Primeres excabacions al Tossal de les Tenalles de SidamonAmb la voluntat de sensibilitzar a les administracions i a la població de la necessitat de recuperar l'excavació i tot el que encara amaga, ja que actualment, tot i que està protegida per una tanca perimetral, es troba en un estat d'abandonament important, s'han organitzat les jornades Territori i poblament a la Plana Ilergeta. Projecte Ilergècia: Tossal de les Tenalles,  que tindran lloc a la sala d'actes de l'Ajuntament de Sidamon, els dies 11 i 12 de febrer amb conferències i visites sobre el terreny. Jornada que també donarà rellevància al Tossal de la Carlana de Golmés, el Tossal del Molinet del Poal) i el de Margalef a Torregrossa.

Comentaris