Sisena revista Mascançà amb setze articles científics sobre el Pla d’Urgell

La presentació va tenir lloc a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila i va aplegar un gran nombre d'assistents

Presentació numero 6 Mascança (7)
photo_camera L'acte es va fer dijous i va estar presidit, entre d'altres, per l'alcalde Marc Solsona

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir dijous la presentació del número sis de la revista Mascançà, que recull les setze comunicacions que es van presentar en les V Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que es van fer l’any passat a Mollerussa. La presentació va comptar amb la presència de l’alcalde de la capital de la comarca, Marc Solsona, el qual va dir que tenir aquesta revista reforça l’autoestima del territori i va assegurar que l’Ajuntament continuarà apostant per tirar endavant la publicació.

Solsona va animar a seguir treballant en aquesta línia i va destacar l’article que parla sobre l’església parroquial de Sant Jaume, obra d’Ignasi Puig Boada, on es descobreixen aspectes poc coneguts de la seva història.

Presentació numero 6 Mascança (9)

Per la seva part, el president de Mascançà, Joan Yeguas, va agrair el mecenatge tant de l’Ajuntament com de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell per tal de continuar la revista i va reivindicar la necessitat “de bastir patriòticament Catalunya” també des de l’àmbit comarcal amb la publicació de treballs històrics. Yeguas va explicar que des que van començar amb la revista ja s’han publicat 73 articles i 24 ressenyes

Des que van començar s'han publicat 73 articles i 24 ressenyes

El coordinador de la revista, Josep Camps, per la seva banda, va qualificar la revista “d’enciclopèdia comarcal”, ja que s’ha convertit en una eina de consulta per molts estudiosos de fora del territori. Així mateix, va indicar que la revista toca diferents temàtiques des de l’àmbit pedagògic amb la recuperació de figures oblidades com la d’Ignasi Peraire, a temes artístics passant també per la recuperació d’un guió cinematogràfic inèdit de Jaume Vila, qui dóna nom a la biblioteca, i Miquel Lladó, que no es va arribar a tirar endavant per la censura de l’època.

Així mateix, va indicar que la secció Marçalade, nascuda en l’anterior revista per donar protagonisme als escriptors de la comarca,  presenta en aquesta ocasió textos inèdits de Francesc Pasqual. Per la seva part el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbias, va remarcar la classificació en blocs temàtics de la revista.  

Comentaris