Divendres, 5 de maig

La trobada de sardana escolar de 'Saltem i Ballem' aplegarà quasi 700 persones a Mollerussa

La iniciativa Saltem i Ballem, impulsada des de fa 33 anys per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, ha impulsat un projecte pioner a Catalunya que s'està estenent arreu: la introducció de la sardana a les escoles en horari lectiu

Presentació sardanes Mollerussa
photo_camera Montse Carulla, Marc Solsona, Pepita Solsona i Joaquim Fabrés a la presentació de la propera Trobada Intercomarcal Escolar de les Comarques de Lleida - Foto: Marina Pallàs Barta

El recinte del parc municipal de Mollerussa acollirà aquest divendres al matí la Trobada Intercomarcal Escolar de les Comarques de Lleida. L'acte reunirà quasi 700 persones entre mestres, monitors i alumnat de 14 centres educatius del Pla d'Urgell, Urgell i Segrià.

Tots ells treballen la sardana gràcies a la iniciativa 'Saltem i Ballem', impulsada des de fa 33 anys per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida (Sardalleida) amb l'objectiu d'introduir la sardana i el seu aprenentatge a les escoles

L'acte començarà a les 10.00 hores del matí i estarà amenitzat per la Cobla Tàrrega. L'alumnat, de primària fins a primer d'ESO, faran 28 rotllanes en dos torns de 14, segons ha explicat Pepita Solsona, recentment nomenada presidenta de la Federació Sardanista de Lleida.

Els balls s'iniciaran amb els galops de presentació. Seguidament, es dansarà la sardana de lluïment Mollerussa, capital de la sardana, del mestre Òscar Barqué i, després, la sardana de punts lliures o de lluïment (segons vulguin les escoles) Aplec de Sant Feliuet, de Ventura Pons, ambdues de quatre tirades. L'acte clourà a les 12.00 hores un cop finalitzada la sardana de germanor Enganxa, d'Albert Palau. Tanmateix, tres escoles continuaran la jornada amb visites culturals al Museu de Vestits de Paper i a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell.

Una iniciativa pionera a Catalunya

Montse Carulla, una de les coordinadores del programa Saltem i Ballem, ha destacat l'èxit de la iniciativa: "Des dels seus inicis, l'alumnat vinculat al programa ha oscil·lat entre les 500 i les 3.000 persones", assegurava. Carulla també destacava que la majoria d'escoles imparteixen la sardana dins el seu currículum escolar, la qual cosa és única al territori català. A més a més, des de l'any 2017 s'està implementant el programa pedagògic ideat per Josep Maria Simon i AuberniCom ensenyar la sardana dins el currículum escolar. "A partir del curs vinent, es preveu ampliar la implantació dins el currículum escolar en centres educatius del Segrià i de les comarques del nord, com l'Alt Urgell i els Pallars", ha clos la coordinadora del programa.

L’origen d’aquesta proposta didàctica es troba en el curs 1989-90, amb els tallers que, sota la denominació Saltem i Ballem i organitzats per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, servien als escolars de Ponent per aprendre a ballar la sardana a les escoles, però fora de l’horari lectiu. Cap al 2007-2008, la mateixa FSCLL considerà que la millor manera de normalitzar la dansa nacional era aconseguir que formés part de l’horari lectiu. 

Un mes molt vinculat a la sardana

Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, ha destacat per la seva banda que aquest mes de maig la sardana actuarà "com a banda sonora de la ciutat". Perquè, més enllà de la iniciativa del programa Saltem i Ballem "aquest mes de maig podrem gaudir de les ballades de festa major i acabarem el mes amb l'aplec de la sardana", ha afirmat l'alcalde. Solsona ha subratllant finalment el compromís ferm de la capital del Pla d'Urgell amb aquesta expressió de la cultura popular catalana.

Comentaris