22.05.2022 |

Xavier Zanuy, guanyador del Premi Saó de Ponent de textos teatrals per a espectacles de petit format

Francesc Pla ha volgut valorar el fet que el premi està tirant endavant malgrat el context de pandèmia, perquè ha sabut reconduir-se i no aturar-se fins a esdevenir una referència, i ha recordat, en aquest sentit, que van començar amb molt poquetes obres i ara estem en més de 30 d'arreu dels Països Catalans

LLiurament del Premi Saó de Ponent 2021 @Diputació
LLiurament del Premi Saó de Ponent 2021 @Diputació
Xavier Zanuy, guanyador del Premi Saó de Ponent de textos teatrals per a espectacles de petit format

L'autor català Xavier Zanuy, amb la peça Amor Particular, ha estat el guanyador de la cinquena edició del Premi Saó de Ponent de textos teatrals per a espectacles de petit format. L'acte de lliurament del guardó es va celebrar aquest divendres al vespre al Teatre L'Amistat de Mollerussa i hi van participar el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, l'alcalde de la capital del Pla d'Urgell, Marc Solsona, i Francesc Pla, president de Saó de Ponent, a més del guanyador del certamen i els membres del jurat, que en aquesta ocasió estava format per Núria Dalmases, llibretera; Francesc Foguet, crític teatral; Jaume Jovells, director de teatre; Anton Not, filòleg; i Laia Soldevila, periodista.

LLiurament del Premi Saó de Ponent 2021 @DiputacióJoan Talarn es va declarar il·lusionat de poder ser en un teatre, un fet que ja suposa un petit triomf davant la pandèmia, més encara tenint en compte que l'any passat el guardó es va haver de lliurar de manera telemàtica.

Un premi que permet al públic gaudir de trames de ficció ambientades al territori, i que per tant "posa Lleida sobre l'escenari" a través d'un gènere, el teatre, que manté la força de la comunió amb els espectadors potser amb una intensitat superior a qualsevol altra art escènica

Per la seva banda, Marc Solsona ha destacat que el Premi Saó de Ponent és el màxim exponent d'un projecte singular que es va posar en marxa fa cinc anys i que des de l'Ajuntament de Mollerussa se li atorga tot el suport perquè, a banda d'ampliar la gamma de guardons que formen part de la capital del Pla d'Urgell,

Una referència en l'àmbit català i té el valor afegit que les obres es representen, de manera que també contribuïm a fer créixer l'escena teatral a escala de tota Catalunya

En nom de Saó de Ponent, Francesc Pla ha volgut valorar el fet que el premi està tirant endavant malgrat el context de pandèmia, perquè ha sabut reconduir-se i no aturar-se" fins a esdevenir "una referència", i ha recordat, en aquest sentit, que van començar "amb molt poquetes obres i ara estem en més de 30 d'arreu dels Països Catalans".

LLiurament del Premi Saó de Ponent 2021 1Finalment, el guanyador del premi, Xavier Zanuy, ha explicat que 'Amor Particular' és "una tragicomèdia del segle XXI", ja que tracta sobre els "nous conceptes de parella i els nous conceptes de relacions". L'argument gira al voltant d'una parella homosexual que fa més de vint anys que estan casats i un dels quals té un accident que el deixa tetraplègic, i com això "afecta la relació de parella i familiar, però amb humor i sense caure en cap moment en el drama".
Organitzat per l'entitat Saó de Ponent amb el suport de la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i l'Ajuntament de Mollerussa, al premi s'hi han presentat 31 obres provinents de diferents punts de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears. El certamen té una dotació de 5.000 euros i l'obra guanyadora serà editada per Pagès Editors dins la col·lecció Teatre de Butxaca.

La vetllada ha comptat amb la música del DJ Jordi Escolà, mentre que Jordi Torra, actor de la companyia Teatre de Butxaca, ha donat lectura al manifest del Dia Internacional del Teatre, que es commemora aquest dissabte. L'acte ha acabat amb la representació, a càrrec de Teatre de Butxaca, de la peça curta 'A domicili', de Marga Arrom.

Xavier Zanuy, guanyador de la cinquena edició del Premi Saó de Ponent

Xavier Zanuy Buen, resident a Barcelona i natural de Sant Pau de Segúries, té 47 anys. És diplomat en Magisteri amb l'especialització de Mestre d'Educació Especial, diplomat en Logopèdia i Llicenciat en Psicologia. S'ha dedicat, sobretot, al camp de l'educació, on fa més de vint-i-cinc anys que treballa en una escola d'educació especial de Barcelona.

Tot i ser una persona inquieta en tots els camps que tenen relació amb les arts, sigui la interpretació, els treballs manuals o el dibuix, el cuquet de la literatura i les ganes d'escriure són noves per a ell. Amant dels llibres, el teatre i les bones històries, comença a formar-se a l'Ateneu Barcelonès, on inicia els cursos de Narrativa i Novel·la (2012) amb Roger Coch, Muriel Villanueva i Marina Espasa.

Complementa aquesta formació amb cursos de Conte al Laboratori de Lletres, amb Bel Olid, i d'Escriptura Teatral a l'Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett, amb dramaturgs com Josep Maria Miró, Marc Angelet i Javier Daulte, entre d'altres. De tots aquests cursos neixen les idees per als seus primers manuscrits, les novel·les Després del darrer punt i Lo Mariner de Sant Pau, la novel·la juvenil Vull ser com tu i el conte infantil La Dentoles. Amor Particular és la seva primera obra de teatre.

Xavier Zanuy, guanyador del Premi Saó de Ponent de textos teatrals per a espectacles de petit format
comentaris