Aigües Ter-Llobregat es farà càrrec de la gestió del Segarra-Garrigues

El Govern assumeix a partir d'aquest divendres la gestió integral del canal i vol "optimitzar-lo" al màxim
El Canal Segarra-Garrigues a l'alçada del Talladell, i amb Tàrrega al fons. Imatge d'arxiu del 30 d'abril del 2019

Data de publicació: dimecres 19 d’abril del 2023, 15:27 - Foto: Oriol Bosch
photo_camera El Canal Segarra-Garrigues a l'alçada del Talladell, i amb Tàrrega al fons. Imatge d'arxiu del 30 d'abril del 2019 Data de publicació: dimecres 19 d’abril del 2023, 15:27 - Foto: Oriol Bosch

El Govern assumeix des d'aquest divendres 1 de març la gestió integral del canal Segarra-Garrigues. Ho fa en compliment de l'acord amb el govern espanyol després que els treballs de construcció de la infraestructura ja hagin finalitzat. ACUAES deixa doncs d'ocupar-se del canal i el seu control passarà ara a mans d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), ja que segons el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson, d'aquesta manera es pot aprofitar "l'expertesa" que tenen en la gestió d'aigua en alta. En cap cas, ha remarcat Anson, això significa que es vulgui plantejar un "traspàs" d'aigua a l'Àrea Metropolitana. L'objectiu és que els regants no notin cap canvi i el Govern guanyi "espais de sobirania" que permetin "optimitzar al màxim" la infraestructura.

Oriol Anson ha destacat que assumir una infraestructura com el canal Segarra-Garrigues és un "pas important de país" ja que es tracta d'una obra que dona i fa servei a una part del país, Lleida i els regants, per a la producció agroalimentària. El fet que a partir d'ara el Govern en sigui el responsable ple, diu que permetrà millorar la capacitat de decisió sobre la infraestructura i aquest factor "és clau" per les seves característiques.

El regant, d'entrada no notarà res com a usuari en relació a aquest traspàs de gestió. Això serà un senyal "que les coses s'han fet bé", ha dit Anson. L'execució de manteniment de la infraestructura a partir d'ara s'ha concedit a ATLL per la seva "expertesa" en aigües d'alta. Mentrestant, la gestió de les reserves del sistema d'embassaments Oliana – Rialb, continuarà sent potestat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

El fet que precisament sigui ATLL qui es faci càrrec del Segarra-Garrigues a partir d'ara ha despertat algunes inquietuds en determinats sectors i per aquest motiu, Anson ha volgut deixar clar que en cap cas ni es planteja ni es plantejarà cap traspàs d'aigua a l'Àrea Metropolitana. "Només és un canvi d'actors, no hi ha cap altra cosa al darrera, ni cap altra modificació, per tant l'usuari continuarà fent la mateixa gestió com fins ara", ha remarcat el secretari.

En aquest sentit, Anson ha apostat per optimitzar al màxim el canal Segarra-Garrigues ara que el Govern se'n farà càrrec. Per això, assenyala que és per a regadiu però també per a l'abastament urbà de pobles de la demarcació de Lleida. Assumir la gestió del canal ha de permetre prendre aquesta decisió sense necessitat de demanar permís a l'Estat, ja que fins ara es depenia del titular i aquestes coses es podran decidir des de Catalunya.

L'Estat deixa doncs d'invertir en el Segarra-Garrigues una vegada ha finalitzat l'obra, per això cedeixen a Catalunya la gestió. Ara però, caldrà pagar-lo i la previsió és que la Generalitat no en pugui ser el titular únic fins al 2058, una vegada s'hagin abonat els més de 650 MEUR invertits per ACUAES.

L'acord de gestió de l'explotació de Segarra-Garrigues es va firmar al juliol de l'any passat i la previsió inicial era que aquest traspàs es fes l'1 d'octubre. Les parts però, van acordar dos pròrrogues per acabar de polir "serrells" i no ha estat fins ara que es materialitza. En els propers dies està previst que es faci una visita de recepció de la infraestructura sobre el terreny.

El canal Segarra-Garrigues, de 82,4 quilòmetres de llargada, està operatiu des de finals de 2015. Actualment hi ha adherides al sistema de regadiu més de 15.700 hectàrees, de les quals se'n reguen 11.650. Fins ara el Govern es feia càrrec de la gestió de la xarxa secundària que és la que porta l'aigua a les finques per poder regar. Se n'ocupa Infraestructures amb un contracte de desenvolupament a l'empresa Aigües Segarra Garrigues (ASG).

Comentaris