L'Alcalde de Guissona, Jaume Ars, ha dit que tenen la "situació controlada", gràcies als tècnics municipals i a la "bona resposta de la ciutadania", a més del suport de la Creu Roja i de Càritas de Guissona, que donaran targetes als immigrants perquè puguin comprar menjar i també els hi donaran roba d'abric.
Tot i això, ha admès que estan "tensionats" i per aquest motiu demanen ajuda a la Generalitat i al govern espanyol. En primer lloc reclamen ajudes per poder documentar les persones perquè puguin accedir a la sanitat pública. I és que més de la meitat dels nouvinguts, un 60%, estan indocumentats i, per tant, no se'ls pot empadronar, tràmit obligatori per tenir accés a la targeta sanitària.
La seixantena de senegalesos van arribar fa un mes i en aquest temps han fet un curs per conèixer el municipi, els seus costums i una mica de català. L'Ajuntament els hi ha lliurat aquest divendres un certificat conforme han rebut aquesta formació. És un document simbòlic que no acredita que puguin accedir a una feina o tenir la targeta sanitària, sinó que busca la seva "acollida" a Guissona.
L'alcalde també ha dit que han demanat a la Unió de la Comunitat Senegalesa de Guissona que freni l'efecte crida de noves persones. "Hem demanat que des d'origen els hi diguin que Guissona no pot acollir més perquè tampoc podem donar resposta a tot", ha dit Ars
"Ha sigut molt dur"
La majoria dels 61 nouvinguts són originaris de la zona de Dakar, d'on procedeixen molts dels 517 veïns del Senegal que viuen a Guissona. Són tot homes i una dona d'entre 20 i 40 anys que van arribar a les costes de les Illes Canàries després de navegar a bord de cayucos durant vuit dies. Un d'ells, Matar Ngom, ha explicat que a la seva embarcació hi viatjaven 300 persones, i que van sortir juntament amb dues barques van desaparèixer a alta mar amb unes 500 persones.
"Ha sigut molt dur i hem vingut per sobreviure i tenir alguna cosa", ha explicat per la seva banda Daouda Gueye, mentre Ngom ha afegit que a més de buscar un futur millor, també volen ajudar econòmicament als seus familiars que viuen al Senegal.
De la seva banda, Moundiaye Diop s'ha mostrat "esperançat" que a Guissona l'ajudaran, i espera que després de la bona rebuda al poble, la seva situació millorarà.