Si un aquelarre és una reunió de bruixes, aquesta figura no hi podrà faltar en el 39è Aquelarre de Cervera, que se celebrarà del 26 al 28 d'agost.
Durant l'acte de presentació, celebrat a Cervera, es van explicar algunes de les novetats d’aquesta edició. Una de les més ben guardades és l’espectacle de l’Aquelarre que aquest any va a càrrec d’Albert Parra, director de la companyia Alea Teatre que assumeix, per sisena vegada, la direcció artística de la festa justament el mateix any que la companyia celebra el seu 15è aniversari.
Les bruixes i la seva màgia en la construcció del mal seran l’eix temàtic d’aquest 39è espectacle de l’Aquelarre, un espectacle que s’atansa al món de la bruixa des d’una òptica humanitzadora, on els diferents tipus de bruixes (blanques, vermelles, verdes...) es presenten en el seu hàbitat, amb les seves màgies, amb les seves debilitats, els seus desitjos inconfessables.
La confrontació entre aquestes bruixes provocarà, en el segon acte de l’Aquelarre, l’aparició del Mascle Cabró, que apareixerà acompanyat d’una gran estructura en forma de bèstia. De fet, tot l’espectacle es planteja amb elements de grans dimensions.
Segons el director artístic, Albert Parra, “l’espai de la plaça Pius XII, més gran i accessible que Cal Racó, ens permet pensar amb grans estructures i elements mòbils, construint així un espectacle més sensorial, en què públic i espectacle estan més a prop”. Un espectacle que arribarà al clímax amb la popular Escorreguda del Mascle Cabró, moment pel qual el músic Carlos Monfort (Blaumut, Sílvia Pérez Cruz...) ha compost una música específica que s’interpretarà en directe. Tot plegat, per construir un espectacle d’alçada, amb visió 360º que permet el nou emplaçament de la festa.
Precisament aquesta és una de les novetats d’aquesta 39a edició. Les obres que afecten el casc antic i Cal Racó, on té lloc tradicionalment l’Aquelarre, han obligat a traslladar tota la festa a la plaça Pius XII. Un trasllat provisional, ja que l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha assegurat que, un cop acabades les obres, l’Aquelarre tornarà a Cal Racó.
Per això, ha avançat que l’Ajuntament aprovarà un acord perquè la festa es mantingui al casc antic. Una festa que, en aquesta edició, augmenta el seu pressupost, assolint els 190.000 euros (30.000 euros més que l’any anterior) i que es consolida amb un impacte econòmic a la ciutat de gairebé 1 milió d’euros.
Més de 500 persones de diferents entitats de Cervera fan possible l’Aquelarre, un teixit “aquelarrer i cerverí que són l’essència de la festa”, ha assegurat el regidor de festes i d’Aquelarre, Marc Llorens, que ha destacat l’esforç que s’ha fet en aquesta edició per potenciar l’apartat musical de l’Aquelarre, gràcies a l’acord que la Paeria de Cervera ha signat amb el Grup Enderrock. En aquest sentit, l’Aquelarre disposarà de cinc espais musicals amb una desena de formacions com Itaca Band, Strombers, Kaotiko o els locals Pink Goats i Cor Roent. No hi faltarà tampoc La Salseta del Poble Sec, antics coneguts de la festa, que en aquesta edició han versionat el seu tema ‘A sucar’ per dedicar-lo a l’Aquelarre.
L’Aquelarre del foc
El foc és, sens dubte, una de les parts essencials de la festa i l’Aquelarre és la cita més important del calendari de la colla de Diables de Cervera Carranquers. Durant els tres dies d’Aquelarre es cremaran 360 kg de pirotècnia, que equivalen aproximadament a unes 12.000 ‘carretilles’. En aquesta ocasió, els diables locals s’acompanyaran de dues colles convidades, els Balls de Diables de Llorenç del Penedès i de Vilafranca del Penedès. La principal novetat, però, serà la primera Trobada de Bestiari Popular que organitza Diables de Cervera Carranquers coincidint amb el 15è aniversari del Carranco Bilandó, una de les bèsties insígnia de la colla. Aquesta trobada, que compta amb 5 colles convidades de tot el territori català, servirà de tret de sortida de l’Aquelarre el divendres a les 11 de la nit. “Si el dissabte és el dia dels diables, el divendres havia de ser el dia de les bèsties”, ha assegurat el cap de colla dels Diables de Cervera Carranquers, Óscar Marsinyach.
La Fira del Gran Boc
La Fira del Gran Boc continuarà oferint un espai alternatiu per a tots els públics durant els dies de la festa. Ubicada als patis de la Universitat, comptarà amb 30 professionals d’esoterisme, 46 artesans i 12 estants d’alimentació. La fira es completa amb tallers, taules rodones i conferències, com la de Sebastià Darbó, del programa ‘Misteris’ de RAC1, que inaugurarà la fira. Com a novetat, en aquesta 19a edició de la fira, s’organitza la primera ‘Gimcana del Gran Boc’, amb set preguntes que els visitants hauran d’anar responent a través de pistes amagades en les diferents parades de la fira.
Recuperació de l’espectacle de divendres a càrrec de les Band Tokades
Una de les novetats més ben rebudes de la festa ha estat l’anunci de la recuperació de l’espectacle de divendres a càrrec del grup de percussió local Les Band Tokades, que reapareixen a la programació de l’Aquelarre després de la seva absència en l’edició anterior. En aquesta ocasió, Les Band Tokades confien la direcció de l’espectacle a Jon Arrizabalaga, que ha concebut un muntatge “de contrastos de colors i de forces”, segons ha explicat el director. ‘Telus mater’ és el nom d’aquest espectacle en què es viurà l’enfrontament entre dues forces, natura i infern.