15.07.2020 |
Territoris.cat

Cervera Capital de la Cultura Catalana permet descobrir les ‘joies’ documentals de l’Arxiu Comarcal de la Segarra

Espectacle MEM va inaugurar els actes de Cervera Capital Cultura Catlana 2019
Espectacle MEM va inaugurar els actes de Cervera Capital Cultura Catlana 2019
Cervera Capital de la Cultura Catalana permet descobrir les ‘joies’ documentals de l’Arxiu Comarcal de la Segarra

Cervera Capital de la Cultura Catalana, desprès de l'arrencada del passat dissabte amb l'espectacle MEM, comença a desplegar el dens calendari d'activitats amb l'exposició Petits grans tresors de l'arxiu. Una mostra, que posarà al descobert joies documentals com el rimer Llibre de Consells de La Paeria de Cervera, una part important de la documentació medieval i el fons notarial del districte de Cervera, que s'inaugurarà aquest dijous 24 de gener.

Museu Comarcal de la SegarraL'exposició, que es podrà visitar fins al 18 d'abril a l'Arxiu Comarcal de la Segarra, permetrà que els ciutadans coneguin ​fins al 18 d'abril els ​documents conservats des del segle XIV a un dels arxius més importants de Catalunya, tant des del punt de vista de l'antiguitat, com pel volum de textos. L'Arxiu Comarcal de la Segarra forma part des del 1982 de la ​Xarxa d'Arxius Històrics de Catalunya i va ser un dels que va participar en una prova pilot impulsada per l'historiador i arxiver Agustí Duran i Sanpere durant l'època de la República.

La història de l'arxiu, a l'abast de tothom

L'exposició Petits grans tresors de l'arxiu forma part del ​projecte Apropa't a l'Arxiu! La història al teu abast​, una sèrie de quatre mostres trimestrals que volen donar a conèixer a la ciutadania l'espai i el patrimoni documental que es conserva a l'arxiu.

Prop de 200 activitats a la Capital de la Cultura Catalana

Documents Arxiu de la SegarraCervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d'un programa d'activitats, format per prop de ​200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu ​posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori​.

Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l'ocasió ha confeccionat la programació d'actes de ​la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l'any 2018

Campaners de CerveraLa programació que s'ha presentat és el resultat d'un procés participatiu en el qual s'han consultat prop d'una cinquantena d'associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que ​aposta per la creació més que per l'exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d'un centenar d'accions culturals que se celebraran durant tot un any.

Cervera poetesA banda d'aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l'Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d'alumnes d'arreu) i ​La Passió medieval​, així com una llarga llista d'exposicions i intervencions patrimonials ​que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat​. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra, amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

Cervera Capital de la Cultura Catalana permet descobrir les ‘joies’ documentals de l’Arxiu Comarcal de la Segarra
comentaris