Cervera no farà avui la recepció del bisbe de Solsona, declarat 'no grat'

Ramon Royes interior
photo_camera Ramon Royes durant el debat de la moció per declarar el bisbe de Solsona, Xavier Novell, persona 'no grata'.

L'ajuntament de Cervera ha decidit modificar el protocol de les festes del Santíssim Misteri per ser 'conseqüents' amb la moció que es va aprovar el maig de l'any passat per declarar persona 'no grata' el bisbe de Solsona, Xavier Novell, arran de la glossa dominical del prelat considerada homòfoba perquè va vincular l'homosexualitat amb l'absència de la figura paterna. Així doncs, aquest dilluns no es farà la tradicional recepció oficial al bisbe a l'edifici de la Paeria ni signarà al llibre l'honor del consistori. Novell tampoc participarà al seguici fins a la col·legiata de Santa Maria per assistir a les vuit del vespre a la celebració de l'oratori de les Completes, un dels actes més importats de les festes. A més, dins de l'església s'asseurà en un banc diferent del de l'alcalde. El paer en cap també ha insistit, però, que el prelat serà tractat amb respecte i es garantirà que la seva entrada a col·legiata sigui digna i correcta.

La glossa dominical del 21 de maig en què el bisbe Novell vinculava l'homosexualitat amb la manca de la figura paterna va generar una gran polèmica entre partits, institucions i el col·lectiu LGTBI. L'1 de juny el prelat va demanar disculpes als pares i mares que s'haguessin pogut sentir dolguts tot i puntualitzar que la seva intenció no era ofendre ningú. Malgrat les disculpes, l'alcalde de Cervera va decidir no retirar la declaració de persona 'no grata' aprovada al ple del 30 de maig i ara Royes defensa que cal respectar el contingut de la moció.

L'alcalde afirma que han de ser conseqüents amb la moció que es va aprovar i no farem la recepció a la Paeria ni tindrà el tracte preferent que marca el protocol. No obstant això, matisa que no vol generar més polèmica, de manera que saludarà el bisbe amb correcció i educació i s'intentarà que la seva entrada a l'església sigui digna i el menys incòmode possible per a tothom, ja que cal tenir un respecte per aquella gent que és creient i que s'estima aquest acte també pel fet religiós que suposa.

El 30 de maig del 2017 la moció per declarar Novell persona 'no grata' es va aprovar amb els vots a favor de 3 dels 4 regidors del PDeCAT, el regidor de la CUP, i el regidor no adscrit que forma part de govern i que a les eleccions es va presentar sota les sigles del PPC. El dos regidors d'ERC hi van votar en contra i MES, el PSC, els grups independents de SiF i INSE, i un regidor de PDeCAT es van abstenir. Ramon Royes ha insistit que no es penedeix en absolut de l'aprovació de la moció perquè considera vam fer el que calia per respecte al col·lectiu LGTBI. En tot cas, si pot haver-hi la possibilitat algun dia d'acostar posicions jo estic obert a fer-ho, però ara hem de ser conseqüents sense ser irrespectuosos amb ningú. Segons l'alcalde, el Bisbat ho entén i les relacions que tenim es mantenen amb uns mínims de respecte i cordialitat que penso que hi seran sempre.

Comentaris