Jan Pomés, alcalde de Cervera, proposa un pacte inèdit per abordar un desajust d'1 milió en els pressupostos

Un estudi del nou equip de govern de Cervera detecta un desajust d'un milió d'euros en els pressupostos municipals i Pomés proposa un “pacte de ciutat” per abordar-lo ja que “la crisi financera no entén de partits”

Jan Pomés, paer en cap de Cervera, durant la roda de premsa d'aquest dilluns - Foto: E. Barta
photo_camera Jan Pomés, paer en cap de Cervera, durant la roda de premsa d'aquest dilluns - Foto: E. Barta

En una roda de premsa davant els mitjans, duta a terme aquest matí, l'alcalde de Cervera, Jan Pomés ( PSC-CP) ha explicat que "des de l'arribada del nou equip de govern a la paeria, amb la filosofia centrada en la transparència i l'eficiència dels recursos, es va demanar als tècnics que elaboressin una proposta tècnica dels pressupostos, la qual es va presentar pels volts de Nadal"

El procés va revelar una diferència significativa entre les despeses corrents i els ingressos. A conseqüència d'això, en el Ple extraordinari que es va celebrar el 27 de desembre -en què l'oposició havia reclamat a Pomés que expliqués el perquè d'alguns canvis de personal que s'havien realitzat a la paeria-  l'alcalde va convocar una junta de portaveus, per comunicar la "sorpresa negativadetectada en els comptes municipals amb un desajust de 2.300.000 euros entre els ingressos i les despeses. Amb l'objectiu de transparència i col·laboració, Pomés va convidar a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Solucions i futur (SIF-FIC) a participar activament en l'elaboració dels pressupostos. En aquell moment, aquesta oferta va quedar a l'espera d'una valoració per part d'aquests grups municipals. 

En aquesta línia, l'alcalde ha indicat que "des del 27 de desembre vam continuar treballant per trobar un equilibri pressupostari, quadrant ingressos amb despeses, realitzant una revisió exhaustiva de cada partida amb la participació activa dels tècnics, un procés que he liderat personalment, amb un examen detallat de les despeses i ingressos, identificant partides sense execució durant diversos anys". Aquesta revisió explica millor el romanent positiu, ha apuntat Pomés, "i posa en relleu la importància de gestionar amb precisió els subministraments, manteniments i altres serveis del Capítol 1".

L'alcalde ha asseverat que malgrat les dificultats, s'han protegit les partides d'àmbit social

Ha afegit que "amb una clara presa de consciència sobre les despeses destinades a activitats i altres àmbits, l'equip de govern ha treballat fins al divendres passat 19 de gener, per presentar l'última versió dels pressupostos. Malgrat els ajustos realitzats, la diferència entre despeses i ingressos, encara es manté en 1.000.000 euros".

Pomés remarca que "després d'una profunda anàlisi i reflexió, com a equip de govern estem decidits a tirar endavant amb els pressupostos, independentment de les dificultats, amb l'objectiu de prendre decisions que no repercuteixin negativament en la ciutadania. El lema, diu, és “fer més amb menys”. Així, han decidit oferir un "pacte de ciutat", una proposta inèdita a Cervera.

En una primera jornada de treball amb els portaveus d'ERC i SIF-FIC, Pomés ha manifestat "que l'equip de govern ha compartit tota la informació disponible sobre els pressupostos, incloent-hi la proposta tècnica actual amb la voluntat d'arribar a un consens amb els grups polítics, per tal de superar la situació crítica actual, amb un desfasament de 1.000.000 euros en un pressupost d'uns 12.000.000 euros d'ingressos i uns 13.000.000 euros de despesa".

L'aspecte ciutadà pren protagonisme, ja que l'equip de govern considera que "la crisi financera no entén de partits i afecta tot Cervera". Jan Pomés ha subratllat que "ara mateix, la prioritat és sanejar els comptes de la Paeria". En aquest sentit, ha explicat que "ahir mateix, 21 de gener, vaig iniciar una roda de contactes amb tots els grups polítics i la meva impressió és que estan disposats a asseure's per abordar la situació, i a partir d'aquí, veurem com evolucionem".

Pomés també ha explicat que "s'està considerant la contractació d'un servei extern per a un pla de sanejament dels comptes municipals, que inclouria una auditoria dels darrers exercicis, que s'iniciarà abans de prorrogar el pressupost", un estudi amb què, segons ha dit, "es demanarà diferents pressupostos a empreses externes, s'haurà de saber quina és la quantia i si s'haurà de licitar aquest servei per complir amb les bases del pressupost. Amb la informació que es recapti i amb la responsabilitat que ens correspon com a polítics i en el nostre mandat, aplicarem uns pressupostos i aplicarem el pla de sanejament que es debatrà amb la resta de forces" ha assenyalat. Ha afegit que "tot i la urgència de comptar amb uns nous pressupostos, la complexitat del procés podria allargar la seva aprovació, ja que hauran de conèixer el marge de romanent disponible".

Així mateix, Jan Pomés ha donat ordres estrictes als validadors tècnics per limitar les despeses no imprescindibles des de l'1 de gener. Malgrat les dificultats, ha afirmat que han protegit les partides d'àmbit social. Respecte als capítols 1 i 2 dels pressupostos, centrats en serveis i subministraments, ha dit que són els més afectats i "l'equip de govern actual està implementant plans de contractació per millorar l'eficiència de les despeses; hem començat a treure licitacions, com ja s'ha fet amb els productes de neteja". 

Finalment, pel que fa al deute viu de la Paeria de Cervera, l'alcalde ha indicat que aquest arriba als 4.200.000 euros. “La nostra voluntat és que disminueixi fins a 3.600.000 euros a finals del 2024; a partir d'aquí, tindrem una estabilitat financera sostenible per contribuir al desenvolupament econòmic del Cervera" ha conclòs l'alcalde de Cervera.

Comentaris