Comença la rehabilitació de la teulada de l'església de Sanahüja

Els treballs s'allargaran cinc mesos i compten amb una inversió de 300.000 euros, finançats per la Fundació "la Caixa"

undefined

Sanaüja, a la Segarra, ha començat les obres de rehabilitació de les cobertes de l'església de Santa Maria de la Plaça. L'actuació forma part del programa Temps de Gòtic del Departament de Cultura i la Fundació "la Caixa", al qual en aquesta ocasió, s'hi ha sumat el Bisbat d'Urgell, com a titular del monument. Els treballs consisteixen en la reconstrucció de la doble coberta del temple, que havia creat una zona de golfes on s'abocaven les aigües pluvials. Les intervencions permetran l'accés dels visitants a la planta sota coberta de la nau principal i aportaran una millor interpretació del monument i del seu entorn. Les obres compten amb una inversió de 300.000 euros i està previst que s'allarguin cinc mesos.

Originalment, l'església estava coberta per una teulada a doble vessant formada per lloses de pedra, sobre la qual, s'estima que cap al segle XVIII, es va construir una altra coberta de teula que s'allarga sobre les cúpules del transsepte. L'espai generat entre les dues cobertes va crear una zona de golfes, on s'aboquen les aigües.

Aquesta última coberta de teula, que forma una zona de golfes amb la teulada original, s'allarga sobre les cúpules del transsepte amb una solució que aboca les aigües a l’interior d'aquestes golfes. Això ha provocat una degradació a les cobertes laterals, amb teules trencades o remogudes, aparició d'elements vegetals, i una incorrecta expulsió de les aigües pluvials.

L'actuació proposa una reconstrucció completa de les cobertes en mal estat mitjançant la incorporació d'una estructura de fusta, acabada amb zinc o teula, que s'adapti a la complexa geometria. Aquesta intervenció completarà l'actual xarxa de recollida d'aigües pluvials del monument i la incorporació d'un tancament perimetral a la planta sota coberta per tal que sigui visitable. D'altra banda, s'incorporaran diverses unitats de projectors de baixa intensitat amb l'objectiu de ressaltar l'extradós de les cúpules, les noves cobertes i el seu entorn degudament restaurats.

Després de la intervenció, l'església permetrà l'accés a fidels i visitants als espais de sota coberta de la nau principal, fet que conjuntament amb la nova il·luminació monumental, contribuiran a millorar la interpretació del monument i del seu context. Alhora, l'actuació col·laborarà a preservar els valors patrimonials de l'església a través d'eliminar els actuals problemes d'evacuació de les aigües pluvials, així com les humitats presents en l'àmbit de les cobertes.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement