Un nou itinerari guiat als Plans del Sió descobreix les llegendes i els castells del territori segarrenc

La ruta guiada s'inicia al castell de Montcortès i acaba amb un dinar a Palauet, passant per la fortificació de Concabella i el castell-molí de Ratera
El castell de les Pallargues ©Castell de les Pallargues
photo_camera El castell de les Pallargues ©Castell de les Pallargues

La proposta 'Castells, història i llegendes' s'estrena als Plans de Sió per donar a conèixer a la ciutadania a través d'un itinerari, les llegendes i històries medievals de les contrades segarrenques. La ruta comença al castell de Montcortès i acaba a la fortificació de les Pallargues, passant pel poble de l'Aranyó, visitant els "Pallers de pedra", els columbaris de Montcortès, el castell de Concabella i el castell-molí de Ratera. 

L'excursió es fa en vehicle i a peu i té una durada aproximada de 4 hores

L'experiència planteja una descoberta segarrenca entre els pobles i castells més emblemàtics dels Plans de Sió, amb un final gastronòmic al Palauet. Cal dir, que variant de la ruta es fa íntegrament amb el vehicle i proposa visitar l'interior de les fortificacions de Concabella i les Pallargues. A més, d'una visita exterior als castells de Montcortès, l'Aranyó i Ratera que inclou l'explicació de les llegendes de la comarca. 

El castell de Concabella està totalment remodelat de l'interior i és on es troba el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, el dels Secans de Lleida i l'Espai Pedrolo, mentre que al castell de les Pallargues hi ha les dependències destinades al servei, la planta noble, la cuina, la presó, els calabossos i el celler, entre altres espais oberts al públic

Els horaris d'obertura al públic del complex històric de les Pallargues són tots els diumenges i festius, amb visites guiades a les 11.00, 12.00 i 13.00 hores, exceptuant els dies feiners i els dissabtes que cal fer reserva prèvia. Per altra banda, els horaris del castell de Concabella són tots els dissabtes, diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores.

El castell de Concabella

Documentat ja al segle XI, el pas de diferents llinatges va transformar l'antiga fortalesa en palau senyorial. A partir del segle XIX i durant el XX, el castell va passar per diversos usos, moments d'abandonament i transformacions: va ser camp de treball de la Guerra Civil el 1938, escola i casa del mestre, corral, etc. Totalment reformat en l'actualitat, del seu passat medieval se'n conserva l'estructura de planta quadrada, els grans finestrals renaixentistes, una latrina i les tres torres, una d'octagonal i dues de quadrades, una d'elles amb set grans espitlleres.

També, a dins del complex hi podem trobar tres centres d'interpretació del patrimoni: el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida i l'Espai Pedrolo. 

La fortificació de les Pallargues

Aquest va ser remodelat l'any 2021 a través d'una actuació que va permetre a la construcció medieval recuperar en bona part el seu aspecte original. Les obres de condicionament es van centrar en la coberta i la façana, un dels elements emblemàtics del castell. Hi destaca l'arc gòtic de 13 metres d'alçària -el més gran de Catalunya- que presideix, juntament amb la gran balconada, el conjunt constructiu, en el qual sobresurten també els finestrals renaixentistes.

Comentaris