29.06.2022 |
Territoris.cat

Apareixen dues teules amb petjades impreses en el jaciment de la ciutat romana d'Iesso

Estudiants que han participat en les excavacions a l'antiga ciutat romana de Iesso, a Guissona
Estudiants que han participat en les excavacions a l'antiga ciutat romana de Iesso, a Guissona
Apareixen dues teules amb petjades impreses en el jaciment de la ciutat romana d'Iesso

El jaciment de la Ciutat Romana de Iesso, que es troba a Guissona va acollir el passat mes de juliol una nova edició del Curs d'Arqueologia, en la qual van participar catorze alumnes provinents de diferents universitats de Catalunya i de Castella la Manxa. Durant les dues setmanes que va durar la formació, els estudiants van compaginar l'excavació en dos espais del jaciment, a les termes i a la muralla, amb les sortides culturals, conferències i pràctiques específiques de laboratori.

Arqueòlegs treballant en la descoberta de l'esquelet d'un cos de l'època tardo-romanaEn la zona termal, els treballs d'excavació es van centrar en el tepidari de l'edifici, amb l'excavació de l'hipocaust (sistema de calefacció) d'aquest espai per començar a culminar l'excavació de la part més monumental de les termes públiques de Iesso. Durant l'excavació es va localitzar gran quantitat de material com ara elements de la volta que havia cobert aquesta habitació, part del revestiment de les parets i les suspensions que sostenien els paviments sobre la càmera per on circulava l'aire calent que els escalfava.

Anteriors excavacions en la Ciutat romana d'IessoD'entre material localitzat en van sortir dues teules de terracota amb petjades impreses, per una banda del que sembla un gos, i de l'altra d'un nadó. D'altra banda, en aquest mateix sector, es va obrir enguany un sarcòfag d'excel·lent factura localitzat l'any 2004, i que correspondria probablement a l'època tardoantiga, quan les termes ja no tenien la funció original i l'espai va reutilitzar-se per a altres usos. La persona que hi havia dins restava força mal conservada i no l'acompanyava cap aixovar.

En el sector extern a la muralla romana, les excavacions han permès descobrir una fase prèvia de l'edifici d'extramurs, que en properes campanyes es podrà completar i interpretar amb més precisió el seu ús i funció. També va aparèixer un esquelet d'un nadó de pocs dies, que se suma als que ja s'han localitzat fins ara.

Ciutat romana d'IessoEl Curs d'arqueologia Ciutat romana de Iesso està organitzat pel Museu de Guissona, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Ajuntament de Guissona, l'IEC i l'ICAC.

A finals de setembre es reprendran les excavacions, en aquesta ocasió ja dins les campanyes regulars, que anualment es porten a terme al jaciment de la ciutat romana de Iesso.

Apareixen dues teules amb petjades impreses en el jaciment de la ciutat romana d'Iesso
comentaris