18.10.2021 |
Territoris.cat

Festivals barrocs, museus oberts de nit i pianos de cua: la Capital de la Cultura no descansa

Festivals barrocs, museus oberts de nit i pianos de cua: la Capital de la Cultura no descansa

Les activitats artístiques es multipliquen aquesta setmana en el marc de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. Les accions d’aquests dies estaran marcades per la celebració el dissabte 18 de maig del Dia Internacional dels Museus. En aquest context, el Museu inaugura el divendres 17, l’exposició Nous diàlegs: Cervera - Mali - Perú - Senegal, en la qual proposa un diàleg entre cinc peces tradicionals locals i altres d’arreu del món, amb la peça d’autor Passatges, espot de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 del cineasta documental cerverí Xavier Marrades, com a teló de fons. El títol respon al lema d’enguany del Dia Internacional dels Museus, Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició Precisament, un dels eixos temàtics de Cervera 2019 és el diàleg i la revisió de la tradició a través de noves formes artístiques que la recullen i l’actualitzen.

Espurnes Barroques
 
El cap de setmana s’inicia amb l’estrena de la segona edició del festival Espurnes Barroques (del 18 de maig al 9 de juny) un certamen amb escenaris ubicats en diversos llocs de Catalunya, que comença a Cervera i finalitza a Manresa, oferint música i experiències gastronòmiques i artístiques durant quatre caps de setmana seguits.

El festival vol dinamitzar el territori de la música barroca, vinculant-lo a l’entorn i amb la gastronomia

Una conferència de Francesc Miralpeix, un concert-vermut de Guillermo Turina, una visita-concert de Les Délices du Roy i Elise Efremov i una visita-concert amb degustació de Lettere in Musica són les activitats previstes per dissabte. El diumenge, els actes continuaran amb un concert-conferència amb tast de la violoncel·lista de gamba, Isabel Esaín, un dinar barroc i el concert de cloenda del guitarrista Edwin Garcia a l’església de la Purísssima Concepció de Pujalt.


La Nit dels Museus al Museu de Cervera

Paral·lelament, el mateix dissabte, Cervera celebrarà la Nit dels Museus, en la qual tindran lloc dos concerts-degustació amb passis simultanis. L’activitat es concentrarà al Museu de Cervera amb l’espectacle Lettere in Musica, amb obres de Monteverdi, Frescobaldi i Fletxa el Vell.


Els pianos prenen els carrers

Per altra banda, el divendres 17, arriba la 7a edició del Maria Canals porta cua a Cervera, que situarà dos pianos al centre de la ciutat i organitzarà diverses activitats perquè tothom pugui gaudir d’aquest instrument. A més, la Paeria de Cervera i el Conservatori de Música han programat diverses activitats al voltant d’ambdós pianos.

Es tracta d'una programació d’èxit que es va iniciar a Cervera ara fa set anys i que el Concurs Maria Canals ha exportat com a model a altres municipis catalans

Durant el matí, més d’un miler d’alumnes de les llars d’infants, escoles i instituts de Cervera, el Centre Ocupacional l’Espígol i les escoles Ramon Faus (Guissona) i Vall d’Ondara (Ribera d’Ondara) protagonitzaran activitats educatives entorn dels pianos. En aquesta 7a edició, els alumnes de les llars d’infants i les escoles podran gaudir de l’espectacle El petit príncep, un projecte creat per a l’ocasió pel professor de piano del Conservatori de Cervera Santi Riu i la companyia de teatre Campi Qui Pugui.Per la seva banda, els alumnes més grans de les escoles i els instituts gaudiran d’un taller sessió més enfocat a la música moderna, a càrrec del pianista i compositor Joan-Pau Chaves. A la tarda, la primera activitat és un Cafè Concert a la plaça Major.

Es repartirà cafè de forma gratuïta les persones assistents, que mentrestant podran gaudir d’una audició d’obres modernes

Estudiants del Conservatori de Cervera faran també actuacions en solitari i també amb algun grup de cambra. Enguany, s’ha convidat els alumnes de piano de l’Escola de Música de Solsona a participar de l’experiència. El pianista convidat d’aquesta edició és Jorge Nava, l’únic semifinalista espanyol del Concurs Internacional de Piano Maria Canals. Nava oferirà una classe magistral oberta al públic i un recital com a cloenda de la jornada.

Festivals barrocs, museus oberts de nit i pianos de cua: la Capital de la Cultura no descansa
comentaris