22.05.2022 |
Territoris.cat

L’Associació de Patrimoni de Torà guardonada pel Premi Sikarra

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera, organitzadors del Premi Sikarra guardonen  l’Associació de Patrimoni Artístic i Cultural de Torà, pel manteniment i projecció del patrimoni de la vall del Llobregós durant més de 40 anys 
La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera, organitzadors del Premi Sikarra
La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera, organitzadors del Premi Sikarra
L’Associació de Patrimoni de Torà guardonada pel Premi Sikarra

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera, organitzadors del Premi Sikarra, va decidir guardonar en la novena edició de la convocatòria a  l’Associació de Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT), pel manteniment i projecció del patrimoni de la vall del Llobregós durant més de 40 anys. 

L’APACT, entitat fundada per l’historiador toranès Jaume Coberó l’any 1979, té una dilatada trajectòria en la recuperació i la posada en valor del patrimoni històric de la Vall del Llobregós. Pel que fa a la difusió del patrimoni, en destaca la Caminada Popular de Torà que organitzen des de fa 39 anys, però també en destaca per la dinamització i suport a les festes més emblemàtiques de la capital del Llobregós com són el Brut i la Bruta, el Roser, Santa Àgueda.

A destacar també que enguany el Fòrum l’Espitllera celebra el seu desè aniversari

La recuperació el 1995 de la tradició de la cursa Cos de Sant Gil. També ha promogut el sender GR 170 Vall del Llobregós del qual en fa la senyalització i el manteniment. A més dels volums editats pel seu impulsor Jaume Coberó, també ha deixat petjada en el treball de l’Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de Torà, i en l’edició de la revista local bimensual Llobregós Informatiu.

Guardó SikarraL’any 1980 va liderar una subscripció popular per adquirir l’antiga església del convent de Sant Antoni de Pàdua, i va portar a terme les obres de reforma i condicionament d’aquest monument que avui és utilitzat com a local cultural del municipi. Pel que fa a la recuperació d’espais, l'any 1979 va fer la neteja i restauració del forn medieval; el 1983 va condicionar el recinte per a poder ser visitat com Museu del Pa de Torà tot i que també dona cabuda a exposicions i manté un espai com museu de la vila.

La tasca que des del voluntariat que ha portat a terme l’APACT fa que avui sigui un referent cultural a la vall del Llobregós.  El passat 29 d’agost en el decurs de les festes locals l’ajuntament ja va retre tribut a la seva trajectòria.

L'organització del premi ha ajornat l'acte de lliurament, que estava previst pel dissabte 21 de març a les 7 de la tarda al Casal de Calaf

Els guardonats rebran una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix en una escultura la moneda Sikarra, adquirida per l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases, documentada fa 2.300 anys i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera.

El premi Sikarra es lliura a persones i entitats per la seva contribució en la divulgació, estudi, projecció, justícia i cohesió social de la Segarra. En anteriors edicions ha estat atorgat a la federació d’Entitats de Cervera Seny Major, l’Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt, la poetessa Rosa Fabregat, la Cooperativa La Garbiana de Tarroja, la Cooperativa l’Olivera de Vallbona, Càritas Diocesana de Cervera, els Amics de l’Arquitectura Popular i a l’activista cultural Armand Forcat.

L’Associació de Patrimoni de Torà guardonada pel Premi Sikarra
comentaris