Una de les novel·les perdudes de Pedrolo arriba ara a Cervera

Cervera va acollir el passat divendres la presentació de Visita a la senyora Soler de Manuel de Pedrolo, l’autor més censurat de la història de la literatura catalana

 

Sra Soler Mercè Carulla
photo_camera L'acte de presentació de 'Visita a al senyora Soler' a Cervera - Foto: Mercè Carulla

Una de les novel·les perdudes de Manuel de Pedrolo, Visita a la senyora Soler, va arribar a Cervera el passat divendres 17 de juny. Publicada per l’editorial Fonoll després que l’any 1971 fos censurada pel franquisme argumentant que “es de una immoralidad de fondo, mucho más que de forma, tan enorme, que consideramos imposible su publicación”, la novel·la va ser ara presentada en el marc de la 17a edició del premi 7lletres a càrrec d'Anna Maria Villalonga, prologuista de la novel·la i comissària de l'any Pedrolo.
Tot i que Pedrolo va acabar desestimant l’obra, Villalonga assegura que això no li treu cap valor, perquè "el context és un altre".

Villalonga afirma que la novel·la és una “baula que demostra la lluita de Pedrolo per la llibertat i la seva posició en favor de l’alliberament de les dones, que passa també per la sexualitat”

A la presentació també hi va intervenir Josep Gelonch, de l’editorial Fonoll. Fonoll va tenir clar que volia publicar aquest llibre quan va sortir a la llum gràcies a la Càtedra Màrius Torres (Universitat de Lleida), que des de l’any 2019 digitalitza el Fons Pedrolo.

Sra Soler Eli
L'acte de presentació de 'Visita a al senyora Soler' a Cervera - Foto: Eli

L’editor va recordar que Pedrolo ha estat l’autor més censurat de la història de la literatura catalana i que ha estat una sort de poder recuperar aquesta obra

L’organització de 7lletres, per remarcar aquest desig de Pedrolo en favor de l’alliberament de les dones que passa per la llibertat sexual, van incloure en l'acte la participació en la taula de presentació de Blanca Ribera, sexòloga, que va fer un repàs dels tabús de la sexualitat femenina i de l’alliberament de les dones en aquest sentit els darrers anys.

La novel·la va arribar a les llibreries el 24 de febrer passat, amb l’informe de censura incorporat, i ja ha arribat a la tercera edició.

Comentaris