La Paeria retirarà 25 retrats del segle XVII i XVIII des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII

El quadre de Felip V capgirat a l'edifici de la Paeria de Cervera Interior
photo_camera El quadre de Felip V capgirat a l'edifici de la Paeria de Cervera

La Paeria de Cervera retirarà en les properes setmanes els retrats reials que es conserven en dos sales de l’històric edifici municipal. Es tracta de 25 retrats del segle XVII i XVIII des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII juntament amb les respectives esposes. El retrats es conservaran i gestionaran adequadament des del Museu Comarcal de Cervera.

Felip V, el primer dels monarques hispànics de la dinastia dels Borbons va ser el responsable d’un greu  retrocés en les llibertats i drets del poble català quan el 1716 va promulgar el Decret de Nova Planta

Per Ramon Royes, aquests quadres simbolitzen una època molt fosca i negativa per a Catalunya i és anacrònic que estiguin exposats en un edifici que és la casa de tots els cerverins, quan el seu lloc ha de ser el Museu.

Royes afegeix que una exhibició de monarques, molts d’ells Borbons, no s’adiu amb un espai que ha de ser la representació de la ciutadania a partir dels valors democràtics i de llibertat.

El paer en cap diu que a l’hora de prendre aquesta decisió també s’ha tingut en compte el paper del rei Borbó Felip VI, defensant l’actitud i decisions del Govern d’Espanya, que ha aplicat l’article 155 de la Constitució espanyola contra el poble català, fet que com a mínim s’ha de qualificar d’injust i decebedor. I hi veu.

Es tracta d'un clar paral·lelisme amb l’aplicació contra Catalunya del Decret de Nova Planta el 1716, que suposà la pèrdua de llibertats d’expressió, presos polítics, atacs a la llengua i cultura catalana i la intervenció i dissolució de les institucions catalanes, igual que ara en ple segle XXI

Royes diu que ens sentim extremadament lluny de l’Estat espanyol i volem simbolitzar el nostre rebuig als Borbons i el que van fer fa 300 anys posant el retrat de Felip V capgirat durant unes setmanes abans de treure tots els retrats d’un edifici que es diu Paeria i que representa uns valors que res tenen a veure amb el comportament dels Borbons amb el poble català.

comentaris