El Museu de Cervera acull des de l’1 de febrer fins al 19 de maig l’exposició ‘Catifes de ciment'

Imatge de la  ​Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera 1 - Mauricio Fuertes
photo_camera Imatge de la ​Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera

Cervera mostrarà l’evolució del patrimoni històric de la població a través de l’exposició Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica​, que s’inaugura al ​Museu aquest divendres 1 de febrer a les 19 hores. La iniciativa forma part de les activitats de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019.

El paviment hidràulic, una tècnica de construcció decorativa i artesanal molt popular des del segle XIX fins a mitjans del segle XX, es pot contemplar a moltes ​cases senyorials de Cervera. ​Allà es van utilitzar en els interiors dels habitatges com a símbol d’estatus social 

Imatge de la  ​Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera 3Un dels exemples més il·lustratius d’aquesta tendència decorativa és la ​Casa Museu Duran i Sanpere, seu de l’exposició, on les catifes de ciment són un element artístic vinculat a l’ornamentació de l’arquitectura modernista i que fins al dia d’avui fan servir els dissenyadors i arquitectes en les seves construccions. La Casa Museu és l’​única casa de les Terres de Lleida que forma part de l’Associació de Cases icòniques de Catalunya.

El patrimoni i la rajola hidràulica 

A Catalunya, algunes empreses demanaven el disseny de les ​catifes de ciment ​a reconeguts artistes i arquitectes, com Lluís Domènech i Montaner o Josep Puig i Cadafalch. L’exposició que acull el Museu de Cervera s’articula en cinc eixos: ​Els paviments anteriors a la rajola hidràulica, la tècnica, un món de formes i colors, Sabies què? i La Rajola hidràulica: un material viu. La mostra reserva un àmbit per explicar els aspectes que relacionen el patrimoni de Cervera amb el món de la rajola hidràulica. 

Imatge de la  ​Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera 2L’exposició contempla un espai per explicar aquells aspectes que vinculen el patrimoni del seu municipi amb el món de la rajola hidràulica.  
La inauguració de la mostra es durà a terme aquest ​divendres dia 1 de febrer a les 19 hores​ i anirà a càrrec de l’alcalde de Cervera, ​Ramon Royes​, i del col·leccionista i autor del llibre L’art del mosaic hidràulic a Catalunya, ​Jordi Griset

Informació d’interès: 

Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica,   
Lloc: Casa Museu Duran i Sanpere (Museu de Cervera) 
Dates exposició​: De l’1 de febrer al 19 de maig. 
Horaris​: De dimarts a dijous, diumenge i festius de d’11 a 14 hores 
Divendres i dissabte d’11 a 14 i de 17 a 20 hores 

Comentaris