El Santíssim Misteri de Cervera declarat festa patrimonial d'interès nacional

Interpretació de Les Completes en la Festa del Santíssim Misteri de Cervera 1
photo_camera Interpretació de Les Completes en la Festa del Santíssim Misteri de Cervera 1

La tradicional festa del Santíssim Misteri de Cervera ha estat declarada d'interès nacional i inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Una celebració que té lloc del 5 al 7 de febrer, i es remunta al 1540, quan a l'altar de Sant Nicolau, de l'església de Santa Maria de Cervera, en el moment de partir un fragment de la Vera Creu va brollar una gota de sang i es va sentir un gran tro.

L'any 1566 la tradició va passar a anomenar-se Santíssim Misteri, pel fet que una jove de la Curullada va recuperar la veu cridant tres cops Santíssim. L'any 1547, el Papa Pau III, a petició dels paers de la ciutat, es va instituir la nova festa que se celebraria, cada any, el 6 de febrer, des d'aquesta data la tradició ha continuat de forma ininterrompuda, a excepció d'alguns anys.

Completes Santíssim MisteriLa capital de la Segarra, inicia el programa de la festa del Santíssim Misteri, amb la novena, que consisteix a cantar els Goigs del Santíssim Misteri, del 27 de gener al 4 de febrer, en finalitzar la missa. El moment àlgic arriba el dia 5 de febrer amb el rés de les Completes, unes partitures que daten del 1844, considerades una obra singular de la música litúrgica catalana del segle XIX.

El dia 6 de febrer se celebra una missa concelebrada a l'església de Santa Maria, en decurs de la qual el Cor de les Completes interpreta un breu fragment de l'obra. El mateix dia té lloc la processó amb la relíquia de la Vera Creu, veneració i cant dels goigs, amb sortida i arribada a l'església de Santa Maria. La relíquia és portada sota tàlem per les màximes autoritats eclesiàstiques presents. Posteriorment, a la capella dedicada al Santíssim Misteri, té lloc la veneració de relíquia i el cant dels goigs.

Església de Santa Maria de CerveraL'últim dia de la festa, el 7 de febrer, se celebra una missa en record dels difunts de la parròquia. Cal destacar la importància dels tocs manuals de campana en diferents moments de la festa, i la col·locació dels velluts, grans teles vermelles, sobre les columnes de l'església.

La Festa Major del Santíssim Misteri és organitzada per la parròquia de Santa Maria, la Junta del Santíssim Misteri, la Paeria de Cervera i el Patronat de les Completes del Santíssim Misteri, amb la participació i col·laboració de diverses entitats cerverines.

Comentaris