23 mentors de persones refugiades posen en comú la seva experiència a Lleida, després del primer mes d'acompanyament

Mentors Creu Roja interior
photo_camera Imatge de la trobada de mentors que va tenir lloc a La Creu Roja de Lleida

Aquesta setmana, la Creu Roja Lleida ha acollit una reunió de mentors de Ponent que porten un mes acompanyant els refugiats i ajudant-los a integrar-se, en el marc del Pla català de la immigració, projecte amb el què l'entitat col·labora des del passat mes d'octubre. En la trobada, s'han posat en comú les experiències dels mentors en el primer mes d'acompanyament als refugiats.

La Generalitat es va encarregar de fer la formació dels ciutadans interessats en el projecte -basada en la relació d’ajuda amb la persona sol·licitant d’asil, la interculturalitat, etc.- i el casament entre els grups de mentoria i les persones nouvingudes. Es va fer en un acte on els ciutadans i els refugiats es van trobar i van començar a interactuar fa escassament un mes i mig.

Totes les activitats que porten a terme els grups de mentoria s'emmarquen en un Pla Individualitzat d'Acció (PIA) que han de fer els refugiats i que gira al voltant de tres eixos: aprendre la llengua (català i castellà), buscar feina i teixir relacions socials

El Pla Individualitzat d'Acció gira al voltant de tres eixos: aprendre la llengua (català i castellà), buscar feina i teixir relacions socials

Per fer-ho, cada refugiat compta amb un grup de 3 o 5 mentors que l'ajuden a aconseguir aquests objectius. A Lleida, hi ha 23 mentors dividits en 6 grups.

Programa Català de Refugi

El Programa Català de Refugi contempla un programa de mentoria de persones refugiades que, després d’una formació de 24 hores a 1.314 de les 2.593 persones voluntàries a tot Catalunya, es va posar en marxa durant el primer semestre de 2017 i ja atén 200 refugiats. En concret, avui dia són 335 les persones voluntàries que donen suport a les refugiades que han sol·licitat una mentoria.

Tant l’administració com les entitats han mostrat la seva satisfacció amb l'evolució del programa i han destacat la bona predisposició dels voluntaris. Pel que fa als seus perfils, un 73% són dones i gairebé la meitat (un 48%) tenen entre 20 i 40 anys. La gran majoria (un 83%) parlen altres llengües a part del català i el castellà com ara l’anglès (75%), el francès (37%) i l’àrab (5%).

Comentaris