27.09.2021 |

800 ovelles contribuiran a recuperar i mantenir els Aiguamolls de Rufea

El ramat estarà durant tot el mes en aquesta zona natural, on aportarà un manteniment ambientalment sostenible i beneficis per a tot l’ecosistema
L'ús ramader dels Aiguamolls de Rufea ha estat un fet històric - Foto: Cedida per la Paeria de Lleida
L'ús ramader dels Aiguamolls de Rufea ha estat un fet històric - Foto: Cedida per la Paeria de Lleida
800 ovelles contribuiran a recuperar i mantenir els Aiguamolls de Rufea

Els Aiguamolls de Rufea és un dels espais més singulars del terme municipal de Lleida, que alberga una gran biodiversitat. La Paeria està treballant en la recuperació ambiental de la zona i també per apropar-hi els ciutadans.

Una de les característiques dels Aiguamolls ha estat el seu ús ramader històric, i ara, des de l’Ajuntament de Lleida es vol recuperar i mantenir en el temps, ja que és una manera d’aconseguir un manteniment sostenible d’aquesta zona. El ramat, alhora que manté la vegetació herbàcia i arbustiva, disminueix el risc d’incendi forestal i és una font d’insectes que beneficia tot l’ecosistema; també genera un adob que millora les condicions de vida de la vegetació dels aiguamolls.

L’objectiu és portar a terme una gestió agroambiental sostenible i que pugui integrar tant la gestió agrícola del viver d’agricultors, els horts urbans, la gestió ramadera, la millora de la biodiversitat i l’ús públic per part de la ciutadania

Així, al mes de març, es va treure a subhasta l’aprofitament de les pastures dels Aiguamolls de Rufea i es va adjudicar a un pastor que es va presentar a la subhasta. Aquesta setmana ja ha arribat un ramat d’unes 800 ovelles, que estaran durant tot el mes als aiguamolls i que contindran el creixement de la vegetació. L’objectiu és continuar mantenint un ramat més reduït de forma permanent.

També s'ha habilitat una de les pletes de l'antiga granja militar de Rufea i una caseta per a l'ús del pastor - Foto: Cedida per la Paeria de LleidaTambé s'ha habilitat una de les pletes de l'antiga granja militar de Rufea i una caseta per a l'ús del pastor - Foto: Cedida per la Paeria de Lleida


Per tal de facilitar les condicions i estància del ramat als Aiguamolls, durant la passada tardor es va adequar una de les pletes existents a l’antiga granja militar de Rufea, i es va instal·lar una caseta per a l’ús del pastor. Aquestes actuacions van comptar amb el finançament de les subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
En la mateixa línia, es van executar les actuacions d’adequació ambiental dels Aiguamolls de Rufea, amb la col·locació d’una passarel·la flotant, construcció d’un mirador elevat, una torre de Biodiversitat, una bassa per amfibis, plantació d’arbres i arbustos i col·locació de mobiliari urbà i senyalització. Aquestes actuacions van comptar amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

Els Aiguamolls de Rufea, un indret únic

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d'interès ecològic i social, situats prop de l'ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, que ocupen una superfície de 35 hectàrees, aproximadament. Formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida i estan catalogats dins de l’inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d’espais lliures territorials, que l'Ajuntament de Lleida vol promocionar com a seu d’activitats socials i esportives, educatives, de recerca i com a indrets d'especial interès paisatgístic i natural.

800 ovelles contribuiran a recuperar i mantenir els Aiguamolls de Rufea
comentaris